Gyerekjáték

10 érdekesség a LEGO kockákról

A legendás LEGO évtizedek óta a gyerekek – és valljuk be, sok-sok felnőtt – egyik kedvenc játéka. Hogy miért? Mert egyszerű és nagyszerű: korlátlan lehetőségeket ad a szárnyaló fantázia kifejezésére és emelett fejleszt, tanít és természetesen kitűnő szórakozást nyújt. A különleges és népszerű játék hosszú története bővelkedik fordulatokban és érdekességekben. Ezek közül gyűjtöttünk ki tízet.

1. Több LEGO, mint ember

A LEGO híres emberkéje a Minifigure először 1978-ben lépett le a gyártósorról Dániában, és azóta is töretlen a sikere. Annyit kellett gyártani belőle, hogy 2006-ra már több mint négymilliárd darab volt belőle a világ és a gyerekszobák legkülönbözőbb pontjain, és ha a mai tempóban készülnek tovább ezek a figurák (közel 143 milló db évente), akkor 2019-re a földön több Minifigure lesz, mint ember.

10 érdekesség a LEGO-ról

2. A legnagyobb a legkisebbel
A LEGO többféle játékot gyárt a hagyományos kockajáték mellett, amely 1958-ban indult el világhódító útjára. Annak ellenére, hogy az első LEGO építő kockákat már ötvenhét évvel ezelőtt kézbe vehették a gyerekek, ezek a darabok még mindig pontosan illeszkednek azokkal, amiket manapság gyártanak. Az egyes elemeket ugyanis rendkívül nagy, két ezredmilliméteres pontossággal gyártják, így egy millióból átlagosan csupán 18 építőelem kerül le valamilyen hibával a gyártósorról. Külön érdekesség, hogy nem csak ezek a darabok illeszthetők egymáshoz, hanem azok is passzolnak velük, amiket LEGO DUPLO néven hoznak forgalomba – pedig ezek a kockák arányaiban kétszer nagyobbak azoknál, amiket elsőként piacra dobott a cég.

3. Művészek, akik csak LEGO elemekből alkotnak
A LEGO és a kreativitás fogalma szorosan összekapcsolódik – olyannyira, hogy vannak művészek, akik nem csak hogy látnak abban fantáziát, hogy LEGO kockákkal fejezzék ki mondanivalójukat, hanem kifejezetten “ráálltak” erre a nyersanyagra. A new yorki kézőművész, Nathan Sawaya kizárólag ebből készíti alkotásait és “The Art of The Brick” címmel (A Kocka Művészete) utazó kiállításokat rendez műveiből, Sean Kenney pedig kortárs szobrászműveket állít össze az építőelemekből.

4. A Taj Majal a legnagyobb
A legnagyobb LEGO szettből, amely kereskedelmi forgalomban kapható a Taj Majal csodálatos épületét állíthatják össze a vállalkozó kedvű játékosok. A doboz több mint 5900 elemet tartalmaz! Ez azért még gombócból is sok, ahogy mondani szokás…

5. Titkos jelentés
A LEGO márkanév eredete a dán LEG GODT, azaz JÁTSSZ JÓL kifejezésből ered. Amikor az alapító, Ole Kirk Christiansen asztalosmester a nevet kitalálta, nem is tudta, hogy a szónak egy latin jelentése is van, amely nagyon jól ráillik az általa tervezett játékokra: összerakni, megosztani, átadni.

6. LEGO áram
A LEGO vállalat 2012-ben beszállt a zöldenergia üzletágba is. Mintegy 530 millió eurós befektetéssel egyharmados részt vásárolt egy németországi tengeri szélenergia park projektben. A szélfarm várhatóan 2015-ben áll üzembe, 77 darab turbinája pedig közel 300 ezer német háztartást lát majd el villamos árammal.

7. A legnagyobb gumigyártó
A LEGO 1962 áprilisa óta készít kerekeket a játékkészleteihez. Ekkor jelent meg a 400-as szett, amely nem is igen állt többől néhány keréknél. A sorozat igen nagy sikert ért el, és mára már évente több mint 381 millió kereket gyárt a dán cég. Ezzel a mennyiséggel megelőzi a világ legnagyobb gumigyártóit is!

8. Családi hagyomány
A LEGO csoport mindvégig megmaradt családi vállalkozásnak. Ma a cég részvényeinek többsége az alapító unokája, Kjeld Kirk Kristiansen kezében van, aki egyúttal a cég irányítását is végzi.

9. Aranyat érő LEGO
Az eddig gyártott legértékesebb LEGO kocka csaknem 15 ezer dollárért, vagyis mai árfolyamon számolva több mint 350 ezer forintért cserélt gazdát. A klasszikus, 4X2-es méretű elem aranyból készült, és a németországi Hohenwestedtben található gyár egyik dolgozója kapta ajándékba a cégtől munkába állásának 25. évfordulójára. A kocka teljesen egyező méretű a hagyományos 4X2-es építőelemmel, így akár be is építhető valamelyik LEGO alkotásba.

10. Strapabíró szerkezet
Egyetlen LEGO kocka 375 ezer másik kocka súlyát bírja el. Ha ezeket mindet egymás tetejére raknánk, egy 3591 méter magas tornyot kapnánk. A létező legmagasabb LEGO tornyok azonban közel sincsenek ilyen magasak: 2011-ben például egy 31 méterest épített 6000 LEGO rajongó négy nap alatt, közel fél millió építőelemből, tavaly pedig egy világrekord született Magyarországon: a budapesti Szent István Bazilika előtti téren emelt torony a maga 34,67 méteres magasságával Guinness-rekord lett. Ezt a csúcsot döntötték meg idén, június 21-én Milánóban, ahol 5 nap alatt egy kereken 35 méteres tornyot emeltek több mint fél millió LEGO kocka felhasználásával.

 

Még több LEGO az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top