Gyerekjáték

Így válassz biztonságos játékot a gyerekednek!

A játékok nem csak örömet hanem veszélyforrást is jelentenek. Főleg a picik eshetnek áldozatául a rosszul megválasztott játékoknak: lenyelik őket, megsértik vele a bőrüket, arcukat, de az is megeshet, hogy a játékban található mérgező anyagok tesznek kárt bennük. De a biztonságon kívül még vannak egyéb szempontok is, amiket játékvásárláskor érdemes szem előtt tartanod.
Így válassz biztonságos játékot a gyerekednek

Válassz a korának megfelelőt!

A legtöbb játék dobozán feltüntetik, hogy hány éves gyerekeknek javasolják. Ez megkönnyíti a választást, mert játékgyártók nem hasraütéssel állapítják meg az ajánlott kort, hanem szigorú szabályok kötik őket ebben – és a legtöbb gyártó ezeket a szabályokat be is tartja. Ugyanakkor ne “vakon” vásárolj, hanem nézd meg alaposan, hogy a gyermeked képességeihez, fejlettségéhez tényleg passzol-e az adott játék, hiszen az ajánlás csupán egy támpont, és lehet, hogy a te gyerekednek már a nagyobbak számára készített játékok lennének jobbak, de akár az ellenkezője is előfordulhat. Az viszont biztos, hogy a legkisebbek kezébe nem való olyan játék, ami önmagában is apró vagy pici alkatrészei vannak, mert ezeket lenyelheti, és olyan sem, ami valamiféle lövedéket bocsát ki.

Strapabíró játékot keress!

Ha egy játék jól bírja a megpróbáltatásokat, annak több haszna is van: egyfelől nem esik szét apró darabokra, amit aztán a gyerek a szájába vehet és lenyelhet, másrészt nem kell drága pénzért hetente új játékszert venned, mert az előző eltörött. Végül pedig az sem utolsó szempont, hogy a tartós játékok örökölhetők vagy továbbajándékozhatók. Amikor játékot választasz, alaposan nézd meg, hogy a rajta található elemek elég masszívan állnak-e a helyükön, mert a gyerek első dolga úgy is az lesz, hogy ezeket megpróbálja leszerelni, majd a szájába venni. Ebből a szempontból a kockajátékok nagyon jó megoldást jelentenek, hiszen azok elemeit már nem lehet kisebb darabokra szedni. Természetesen ezek között is vannak törékenyebbek, így az ilyen típusú játékot aszerint váladsz ki, hogy mennyire masszív: kibírja-e ha rálépnek, megharapdálják, dobálják? A plüssállatoknál hajlamosak vagyunk megfeledkezni, hogy mennyi minden szedhető le könnyedén róluk, ha gyenge minőségben készültek el vizsgáld meg jól: ha könnyen leszakítható a farkuk, fülük, lejár a gombszemük, akkor inkább olyat válassz, amire ezeket az “alkatrészeket” megbízhatóbban szerelték fel, különben könnyen a gyerek gyomrában végzik a pályafutásukat. A jó minőségű játéknak ezenkívül nincsenek sorjás élei, veszélyesen hegyes sarkai sem, hanem minden részletében jól eldolgozottak.

Gondolkozz nagyban!

Már többször is említettük, hogy a kicsik szeretnek a szájukba venni mindent, és ezeket a dolgokat néha le is nyelik. Ezért aztán agyon veszélyes lehet, ha olyan játék kerül a kezükbe, ami a szájukba könnyedén befér. Olyan játékot válassz, aminek nincsenek apró alkatrészei, pici, lenyelhető elemei.

Így válassz biztonságos játékot a gyerekednek

A lufikat inkább kerüld!

A legtöbb balesetet a lufik okozzák. Ez nem vicc: az orvosok több luftballont szednek ki a gyerekek légutaiból a kórházban, mint bármi mást. Az sem jelent megoldást, ha te előre felfújod őket és alaposan megkötve valami magad helyre függeszted fel például a születésnapi lufisort, mert ezek a dekorációk időnként ledurrannak, a szétrepült gumidarabokat pedig a földön csúszó mászó gyerkőcök megtalálják és lenyelik. Ha mégis mindenáron lufos partit rendezel nekik ügyelj arra, hogy
1. ne hagyj elől felfújatlan ballont
2. a felfújt lufikat a gyerekeknek elérhetetlen magasságba tedd
3. ha egy lufi eldurran, azonnal szedd össze az összes gumidarabkát a földről.

Ne vegyél nehéz játékokat!

Nehéz játék alatt itt a súlyos tárgyakat értjük: olyanokat, amik sérülést okozhatnak, ha ráesnek a gyerekre. Vásárlás előtt vedd a kezedbe, méregesd meg a játékot, és ha szerinted egy polcról lezuhanva kárt tehet a gyerekben, akkor inkább válassz másikat.

Mérgező játékok

A játékok anyaga az EU előírásai alapján nem tartalmazhat egészségkárosító szereket. Például nem lehet venne olyan vegyi anyag, ami a nyálban vagy a gyomorsavban kioldódva mérgező vagy más módon károsítja a gyermek szervezetét. A leggyakoribb ilyen méreganyag a műanyagok lágyításához használt ftálsav-észter, amiből többfajta is van. Közülük háromfélét (DEHP, DBP és BBP) már tiltólistára tett az Európai Unió, három további ftaláttípust (DINP, DIDP és DNOP) pedig a háromévesnél fiatalabbaknak szánt játékokban tilos felhasználni. Ezenkívül még egy sor veszélyes anyag van és sok olyan játék is forgalomba kerül, amik tartalmazzák ezeket. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság folyamatosan frissíti azt a listát, amin a veszélyesnek nyilvánított játékok és összetevők találhatók. Ha biztosra szeretnél menni, vásárlás előtt ezt olvasd át.

Ha gumi vagy PCV anyagú játékot vennél, az orrodra is hallgathatsz: a rossz, erőteljes műanyag- vagy gumiszagú játék nagy eséllyel tartalmaz olyan vegyi anyagokat, amik árthatnak. A legbiztonságosabb azonban, ha a játékok dobozán a CE jelzés keresed, mert ha ez rajta van, akkor az azt jelenti, hogy a termék megfelel minden játékbiztonsági szabványnak, amely az Európai Unió piacán értékesítendő gyermekjátékokra nézve kötelező.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top