Gyerek az ülésen

Készülj a nyárra – csiszold a vezetési tudásod!

Ha magabiztos vagy a volán mögött, feltalálod magad a forgalomban és a nehezebb manővereket is rutinosan megoldod, akkor rengeteg stressztől kíméled meg magad. Különösen igaz ez, ha külföldön vezetsz. Egy hosszabb külföldi nyaralás előtt ezért – ha úgy érzed, bizonytalan vagy valamiben – nem árt egy kis gyakorlás. Csapjunk hát bele, és kezdjük az ismétlést mindjárt a legrettegettebb manőverrel, a párhuzamos parkolással!

 

Sok sofőr rémálma a párhuzamos parkolás – és most szándékosan nem írtuk azt hogy sok női sofőré. Meggyőződésünk ugyanis, hogy nem attól függ, hogy ki a jó volán mögött, hogy fiúnak vagy lánynak született, hanem attól, hogy mennyi gyakorlata van, és jó volt-e az oktatója. Na de ne bonyolódjunk bele a nemek harcába, inkább nézzük, hogyan válhatunk jobb sofőrré.

Készülj a nyárra – csiszold a vezetési tudásod!

A párhuzamos parkolás példáját azért vesszük most górcső alá, mert ez okozza a legtöbb gondot azoknak autóvezetőknek, akiknek nincsen automata parkolási segédletük az autójukban, és egy rosszul elkezdett párhuzamos parkolásba úgy bele tud zavarodni a kevésbé gyakorlott sofőr, hogy egy negyed órára is képes leállítani maga mögött a forgalmat. Képzeld magad abba a helyzetbe, ha ez mondjuk külföldön történik meg veled, ahol segítséget sem tudnál kérni a szorult helyzetben. Most pedig képzeld el azt, hogy mennyivel felszabadultabb, kellemesebb lehet a közlekedés, akár nyáron, akár télen, akár külföldön vagy idehaza, ha a parkolás gondolatától nem ugrik össze a gyomrod, hanem magabiztosan, könnyedén meg tudod csinálni. Szabadulj hát meg ettől a stressztől és végezz el velünk egy gyors videótanfolyamot a párhuzamos parkolásból.

Egy kis ismétlés: a párhuzamos parkolás titka és szabályai

A lényeg, hogy parkoláskor nem kell stresszelni. Ennek a műveletnek is megvan a fortélya és pontos menete, és ezt bárki megtanulhatja. Tehát csak nyugi, kapkodni nem kell: ha betartjuk ezeket a lépéseket, a parkolás 10-ből 9-szer sikerülni fog elsőre és gyorsan. 

Vegyük tehát most át még egyszer azt, amit az autóvezetési órákon tanultunk. A következő kis oktatófilm egyszerűen és jól elmagyarázza, hogyan kell párhuzamos parkolást végezni. 

 

Más kárából tanulhatunk

Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár iskolapéldát arra, hogy hol szokták a legtöbben elhibázni a párhuzamos parkolást. Most kivételesen ne kacagjuk ki a videókon próbálkozó sofőröket, hanem tanuljunk a hibáikból. 

Tekerd bátran a kormányt!

Az alábbi videón a sofőr tökéletes kiindulási pozíciót vesz fel, és a bekanyarodást is viszonylag jókor kezdi meg a tolatás közben, viszont mikor a kocsija orra egy vonalba kerül az előtte lévő jármú hátuljával, elfelejti eltekerni a volánt balra ütközésig. Tanulság: mikor az autó orra eléri az előtted álló kocsi hátuljának vonalát, ütközésig tekerd el a volánt abba az irányba, amelyikbe szeretnéd, hogy a kocsid orra forduljon.  

 

A jó kezdet fél siker

A parkolás ezzel a nagytestű kocsival is sikerülhetett volna, ha a sofőr jó kiindulási pozíciót vesz fel, és a fekete autó mellé áll párhuzamosan kb egy ajtónyitásnyi távolságra. Ehelyett túl messzire állt meg és féloldalasan. A szög, amivel a tolatás közben megpróbált befordulni jó volt, de mivel későn kezdte a kanyarodást, az autó már nem fért be a szürke kocsi elé. Tanulság: állj párhuzamosan ajtónyitásnyi távolságra az autó mellé, amelyik mögé be szeretnél állni, majd tolatáskor, ha a kocsid hátsó üléssora elérte a melletted lévő autó hátsó kerekének vonalát, ütközésig tekerd el abba az irányba a volánt, amelyikbe szeretnéd, hogy a kocsid feneke forduljon.

 

A megfelelő kocsit a megfelelő helyre

Az autó tökéletes pozícióban áll: valószínűleg egy jól kivitelezett tolatási manőversor végeredményének vagyunk a tanúi. Egy kis hiba csúszott csak a számításba: a kiszemelt hely nem volt elég nagy. Tanulság: olyan helyet válassz ki, amelyik legalább egy méterrel hosszabb, mint a kocsid. PS: a videón a sofőr végül huszáros lendülettel megoldotta a problémát, de ezt a módszert ne tanuld el tőle – sokba kerülhet, pláne külföldön. 

 

Antik ötlet

Az automatizálás hőskorában, amikor Amerikában nagy tömegben elterjedt a mosógép, a porszívó, a turmixgép és még sok más, hasznos és haszontalan berendezés (amik általában a nők dolgát voltak hivatva megkönnyíteni), a parkolás nehézségeit is megpróbálták egy rafinált megoldással áthidalni. Az ötvenes években ez a figyelemreméltó ötletük támadt a problémára.

 

Az autó egyedül beparkol

A pótkerekes parlokó asszisztens óta sok víz lefolyt a Mississippin. Manapság így néz ki egy gyors, automatizált parkolás, amit teljes egészében a kocsi végez el helyettünk:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top