Görcsoldás könnyedén

A nők mumusa, a felfázás – Így kúráld magad!

A hólyaghurut, köznapi nevén felfázás leggyakrabban ilyenkor ősszel, illetve a tavaszi időszakban jelentkezik. Mutatunk néhány jól bevált házi gyógymódot, ami segít gyorsan túljutni ezen a jellemzően a nőket érintő betegségen.
A nők mumusa, a felfázás – Így kúráld magad!

Mindenekelőtt jó, ha tudod, hogy a fájdalmas vizeletürítéssel, görccsel, gyakori vizelési ingerrel járó betegségnek két oka lehet: okozhatja szimpla meghűlés is – ha mondjuk hideg felületre ültél, vagy mezítláb járkáltál a járólapon –, ugyanakkor bakteriális eredetű is lehet. Utóbbiért leggyakrabban a vastagbélben megtalálható E. coli baktérium a felelős, amely a húgycsőbe jutva gyulladásos állapotot idéz elő.

Igyál sokat

Egészségünk megőrzése érdekében amúgy is ajánlatos napi másfél-két liter folyadékot, lehetőleg szénsavmentes, ízesítetlen vizet fogyasztanunk. Ennek a szerepe a hólyag hurutos megbetegedése idején különösen felértékelődik, hiszen a víz átmossa a hólyagot és megakadályozza, hogy a káros baktériumok a hólyagban pangó vizeletben tovább szaporodjanak. Ha kialakult a betegség, a fokozott vízfogyasztás önmagában sajnos többnyire már nem elég, ezért nem árt az alábbi praktikák valamelyikét is bevetned!

Tőzegáfonya
A tőzegáfonya az egyik leghatékonyabb természetes ellenszere a felfázásnak. Ma már számos tőzegáfonyát tartalmazó készítmény kapható gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban, de szárítva, teaként vagy akár magában (aszalt vagy fagyasztott formában) fogyasztva egyaránt hatásos.

A nők mumusa, a felfázás – Így kúráld magad!

Cickafark
A cickafark a “női bajok” első számú ellenszereként ismeretes a népi gyógyításban. Teát, ülőfürdőt, de akár borogatást is készíthetsz belőle:

Tea készítése
Egy púpos evőkanálnyi szárított cickafarkot forrázz le négy deciliter vízzel, majd hagyd állni fél órán keresztül. Naponta többször fogyassz el egy-egy bögrével.

Ülőfürdő
Önts száz gramm cickafarkot öt liter hideg vízbe, majd fél napig hagyd ázni. Melegítsd fel, majd öntsd a fürdővízhez és áztasd benne magad úgy 20 percig. Akkor a leghatékonyabb, ha a víz legalább a köldöködig ér.

Borogatás
Forralj fel egy liter vizet, tégy bele egy púpozott evőkanál szárított cickafarkot. Várj, amíg langyosra hűl, majd szűrd le. Az így kapott teával itass át egy pici frottír törülközőt és tedd az alhasadra. Addig hagyd rajta, amíg ki nem hűl.

Csalán
A csalánlevél vízhajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert.

Csalántea készítése
Egy-két teáskanál szárított csalánt forrázz le két deciliter, még forrásban lévő vízzel. Hagyd állni tíz percig, majd szűrd le. Igyál meg napi két-három csészével.

Pitypang
A pitypang serkenti a vesék működését, kiváló vízhajtó.

Pitypangtea készítése
Önts két-három deciliter vizet két teáskanál szárított pitypangra. Nagy lángon forrald fel, hogy a folyamat minél előbb végbemenjen, majd hagyd állni tíz percig. Naponta két-három csészével fogyassz belőle.

Sós ülőfürdő
Tegyél egy kiló konyhasót egy teli kád meleg vízbe, és kevergesd, amíg fel nem oldódik. Ülj benne legalább 20-25 percig. Ügyelj rá, hogy a víz ne hűljön ki!

Zöld tea
A zöld teában lévő katechinek védik a gyulladástól a hólyagsejteket. Kortyolj el napi két-három bögrével.

Melegíts!

A kellemes meleg nyugtató hatású és enyhíti a fájdalmat. Éjszakára tégy meleg vizes palackot a paplanod alá. Szintén hatásos, ha lefekvés előtt a radiátorra teszel egy frottírtörülközőt, átlangyosítod, majd medencetájékon bebugyolálod vele a tested, és így bújsz a takaró alá.

Amennyiben a panaszaid nem enyhülnének pár napon belül, vagy a fent leírtaknál súlyosabb tüneteket észlelsz (ilyen például a láz, a véres vizelet), azonnal fordulj orvoshoz (háziorvoshoz vagy urológushoz), mert a hólyaghurut súlyos szövődményekhez, akár vese- és vesemedence-gyulladáshoz is vezethet!

 

Még több cikk a felfázásról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top