Görcsoldás könnyedén

Ezért veszélyes a vesemedence-gyulladás

A baktériumfertőzésből eredő vesemedence-gyulladás, amit tévesen sokszor felfázásnak is hívnak, rendkívül kellemetlen, esetenként pedig kifejezetten fájdalmas betegség. Megfelelő kezelés híján súlyos szövődményekkel is járhat, és mivel ez a probléma a húszas éveikben járó nőknél 50-szer(!) gyakoribb, mint a férfiaknál, nekik különösen oda kell figyelniük, hogy elkerüljék, illetve rendesen kikúrálják.

Ha voltál már úgy igazán “felfázva”, pontosan tudod, hogy milyen gyötrelmes betegség is a vesemedence-gyulladás: szédelegsz a láztól, gyenge vagy és étvágytalan, fáj a derekad, a színed sárgás lesz, és borzasztóan csíp, amikor pisilned kell. Ezek a tünetek antibiotikumos kezeléssel 2-3 napon belül enyhülnek, és legfeljebb két hét alatt teljesen ki is gyógyulhatsz a bajból. Rosszabb esetben azonban – ha elhanyagolod a betegséget –, visszatérő vesemedence-gyulladás esetén 4-6 hétig is eltart ez a kúra, ha pedig idült gyulladásról van szó, akár fél évig is kezeltetned kell a veseproblémádat.

Ezért veszélyes a vesemedence gyulladás

Vérmérgezés és veseműtét is lehet a felfázásból

De nemcsak ezért érdemes komolyan venni a felfázást, hanem azért is, mert az előbbieknél súlyosabb következmények is felléphetnek: egy ártatlannak tűnő felfázás miatt akár tályog is képződhet a vesékben, és ha a gyulladás miatt ezek a szervek nem tudják megfelelően ellátni a funkciójukat, akár súlyos vérmérgezés is bekövetkezhet. Ha idővel pedig már olyan súlyosan károsodott a vese a sorozatosan visszatérő vagy elhanyagolt felfázás miatt, hogy az a vérnyomásra is károsan hat, könnyen előfordulhat, hogy ki kell operálni a szervet.
A krónikus vesemedence-gyulladás következményeként gyakran előfordul az is, hogy gyorsan fogyni kezd a beteg, a vérnyomása veszélyesen magas lesz, sőt gyermekeknél, akik a nők mellett a másik legveszélyeztetettebb csoportba tartoznak a betegség szempontjából, akár a fejlődés is visszamaradhat.

Kiknek kell a legjobban odafigyelniük?

Mivel az ilyen gyulladásokat nagy többségében olyan baktériumok okozzák, amelyek a végbél környékén telepednek meg, a nőknek sokkal könnyebben alakul ki fertőzés, hiszen a végbélnyílás és a húgyutak kivezető nyílása közel található egymáshoz. Márpedig a bacilusok legtöbbször a húgycsövön keresztül szivárognak fel a hólyagba, majd onnan a húgyvezetéken át a vesékhez, és mivel ezen felül a nők húgyvezetéke rövidebb, mint a férfiaké, a fertőző mikroorganizmusok hamarabb érnek el a vesékig, ahol gennyes gyulladást okoznak. Jobb esetben csak egyféle baktérium okozza a bajt (az esetek 80-90 százalékában ez Eserichia coliról van szó), de előfordul, hogy egyszerre többféle kórokozó is megtámadja a vesét, amelyek közül egyik-másik akár rezisztens is lehet az antibiotikumokra, ezért az ilyen, úgynevezett komplikált vesemedence-gyulladás kezelése jóval lassabb és nehezebb feladat.

Fokozza a gyulladás kialakulásának esélyét, ha valakinek a vizelet normális kiürülését akadályozó veseköve van, mert ilyenkor felgyűlnek a pangó vizeletben a baktériumok, de minden más olyan körülmény is az ő malmukra hajtja a vizet, amely a szaporodásuknak kedvező. Ilyen például az, ha hosszabb ideig nedves ruhában tartózkodik valaki – például strandoláskor az ilyen eredetű gyulladás kivédhető azzal, ha fürdés után száraz úszódresszt veszünk fel –, de gyakori oka a fertőzésnek azoknál, akik igen aktív szexuális életet élnek, és ráadásul váltogatják is a partnereiket. Fokozza a fertőzés veszélyét az is, ha a higiéniás szabályokat nem tartjuk be – magyarul nem mosakodunk meg rendszeresen és elhanyagoljuk a tisztaságot “odalent”. Nagyon gyakran a saját, bacilusokkal fertőzött kezünkről kerülnek a húgyutak közelébe a kórokozók, ezért a kézmosás nemcsak vécézés után, de előtte is kötelező!

A terhes kismamáknál könnyebben kialakul

A túl kevés folyadékbevitel szintén a baktériumoknak jó, mert ilyenkor ritkábban pisilünk, és a folyamatosan szaporodó kórokozókat ezért nem elég gyakran ürítjük ki a szervezetünkből a vizelettel. Ezen kívül fokozottan oda kell figyelniük a várandós kismamáknak is, mert terhesség során fellépő változások (nyálkahártya-vérbőség, vesemedence-tágulat) kedveznek a húgyúti fertőzések kialakulásának.

 

Még több vesés téma az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top