Görcsoldás könnyedén

3 tévhit a felfázásról

A felfázás kínjait a nők többsége megtapasztalja élete során: a szerencsésebbek csak egy-két alkalommal élik át, de vannak olyanok is, akiknél ez a fájdalmas probléma rendszeresen visszatérő jelenséggé alakul. Ahhoz, hogy a nőknél ez ilyen gyakori probléma, hozzájárulnak azok a tévhitek is, amelyek a felfázás körül keringenek.

Az orvosok szerint gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy bele ne fussunk néha egy könnyebb vagy kiadósabb felfázásba, és sok nő már szinte természetesnek is veszi, hogy időnként a pisilés kisebb-nagyobb fájdalmakkal jár. Jobb híján beletörődéssel megvárják, amíg elmúlik ez probléma, pedig a felfázásos esetek többsége egyáltalán nem könnyű kis “nátha”, hanem komoly szövődményeket is okozni képes fertőzés. Többek között ezt a tévhitet is szeretnénk eloszlatni az alábbiakban.

3 tévhit a felfázásról

1. tévhit: csak hidegben fázhatsz fel

A jelenségnek, amit a köznyelvben felfázásnak hívunk, két alapvető formája létezik: az egyik valóban attól alakul ki, hogy hideg helyre ülünk, vagy télen nem öltözünk fel elég melegen, és ezután hamarosan jelentkezik a gyakori vizelési inger, a pisilés pedig kellemetlen, enyhébb fájdalommal jár. Ez a probléma egyik pillanatról a másikra alakul ki, és ugyanúgy el is múlik – hivatalos neve pedig a catharralis hólyaggyulladás. (A népi bölcsesség szerint r betűs hónapban ne üljünk a földre, és akkor elkerülhetjük az ilyen bajt.) Ám ez a ritkább eset: a felfázásnak nevezett tünetek hátterében a nőknél legtöbbször olyan bakteriális fertőzés áll, amit például szexuális együttlét során szedtek össze, vagy a saját szervezetükben, bőrükön, vizeletükben található baktériumok elszaporodása okoz. A baktériumok elszaporodása megtörténhet például akkor, ha legyengül a szervezet immunrendszere, és nem tud kellő védelmet nyújtani ellenük, de akkor is, ha elhanyagoljuk az intim higiéniát vagy éppenséggel túlzásba visszük azt, és a lúgos, fertőtlenítő hatású szappanokkal szabályosan lemossuk a bőrről azt a savas védőréteget, amely ellenállóvá tesz a káros kórokozókkal szemben. Az alhasi vérbőség (például a menstruáció vagy a szexuális együttlét) is jó táptalajt ad az ilyen baktériumok szaporodásának, de a hormonális változások (például a menopauza idején és fogamzásgátló szerek használata során) és a gyakori partnerváltások miatt is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki ilyen fertőzések. A bacik ellen a higiéniás szabályok betartása és a sok folyadékfogyasztás hatékony ellenszer, a gyakori pisilés ugyanis a húgyutakból kimossa a kórokozókat.

2. tévhit: a felfázás nem nagy ügy

A hideg miatti felfázás viszonylag gyorsan elmúlhat, de egy bakteriális eredetű már nagyon komoly bajhoz is vezethet. Ha antibiotikummal nem kezelik ki, rendszeresen visszatérővé válhat ez az igen komoly fájdalmakkal járó probléma, súlyosabb esetben pedig vesemedence-gyulladás is kialakulhat a felfázásból, ami pedig már nagyon komoly szövődményekkel járhat. Akut vesemedence-gyulladás esetén például tályog képződhet a vesékben, de felléphet vérmérgezés is, ha pedig a betegség elhúzódik, akkor vesezsugorodás, magas vérnyomás is előállhat, sőt gyermekek esetében a fejlődés is visszamaradhat. A bakteriális eredetű felfázást könnyű felismerni, mert nagy fájdalmakkal jár a pisilés. Ha ilyet tapasztalunk, haladéktalanul keressünk fel orvost, hogy antibiotikumkúrával kikezelhessen a bajból.

3 tévhit a felfázásról

3. tévhit: csak idegen WC-ra ülve kapható el

Sokan abban a szent meggyőződésben élnek, hogy a különféle “női fertőzések” az idegen vécéken ülve szedhető össze a legkönnyebben. A valóság azonban az, hogy nem az idegen WC-deszka, hanem általában saját magunk fertőzzük meg magunkat a nyilvános illemhelyeken: például úgy, hogy saját papír zsebkendőt használunk, hogy megtöröljük magunkat, de ezt a táskánk mélyéről, az ott összegyűlt koszos és bacilusoktól hemzsegő tárgyak közül vesszük ki. A másik gyakori eset, hogy az idegen WC kilincséről vagy más berendezési tárgyakról kerül a kezünkre a fertőző baktérium, amit aztán a kezünkről átviszünk azokra a kényes területekre, ahol elszaporodva fertőzést okoz. Ezért nem csak a WC-használat után, hanem előtte is kezet kell mosni! Azt sem árt észben tartani, hogy mindazok a baktériumok, amelyek idegen mosdókban tenyésznek, a saját otthonunkban is éppúgy megtalálhatók: éppen ezért otthon is ugyanolyan gondosan kell ügyelni a higiéniás szabályokra, ha el akarjuk kerülni a húgyúti fertőzéseket!

 

Még több cikk felfázásról az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top