Görcsoldás könnyedén

Miért puffadok? – az epéd is az oka lehet

Gyakran puffad a hasad? Jobb, ha orvoshoz fordulsz, és nem bagatellizálod a dolgod, mert ez a jelenség egy sor különféle betegség kísérő tünete is lehet. Lássuk, melyek ezek!

A haspuffadás bárkinél előfordulhat egy kiadósabb ünnepi lakoma után, és a helytelen táplálkozási szokásokkal gyakran együtt jár ez a jelenség. Sok esetben viszont komolyabb, szervi betegségre is utalhat, aminek mindenképpen tanácsos utánajárnod.

Epe és vese

A vese és az epe problémáiról gyakran a haspuffadás rendszeres ismétlődése ad hírt. A rendkívül fájdalmas epekő – amely általában a túl zsíros és rendszertelen étrend következményeként alakul ki – hosszú ideig teljesen észrevétlen is maradhat, majd hirtelen okoz nagy fájdalmakat a betegnek, amikor egy epehólyag összehúzódáskor a kő megmozdul, és átmenetileg elzárja az epehólyag kivezető csövét. Ezt az érzést nemigen lehet összetéveszteni semmivel: a has jobb oldalán, a bordák alatt jelentkezik az erős, görcsös fájdalom, ami a lapockák irányába is kisugároz, és gyakran hányingerrel is együtt jár. Ha tartós az elzáródás, akkor heveny epehólyaggyulladást is okozhat a kő, ami magas lázzal, hidegrázással és állandó fájdalommal jár. Más esetekben a fájdalom görcsoldók hatására vagy akár magától is megszűnhet, de bármikor vissza is térhet.
A vesegörcs alig marad el intenzitásában az epegörcshöz képest, de máshol jelentkezik: az ágyéki régióba is gyakran kisugárzó fájdalmat a hát alsó tájékán érzékeli a beteg. Mindkét probléma orvosi kezelést igényel, súlyosabb esetben akár műtétre is szükség lehet, nem érdemes megvárni, amíg jelentkeznek, ezért már akkor forduljunk szakemberhez, amikor még csak a visszatérő haspuffadást érzékeljük.

Miért puffadok? – az epéd is az oka lehet

Nőgyógyászati problémák

A nőgyógyászati daganatok is gyakran okoznak vesezavarokat, illetve a számos egyéb tünet mellett (menstruációtól független vérzés, hüvelyváladék állagának, színének, mennyiségének megváltozása) haspuffadást is. A szokatlan és indokolatlan teltségérzet, a hasi fájdalmak és a puffadás jellegzetes tünete például az egyébként meglehetősen alattomos, csendes lefolyású petefészekráknak is.

Cukorbetegség

Mivel a diabétesz súlyosan károsítja az emésztőszerveket is – pontosabban az azokhoz kapcsolódó idegrendszert –, ezért gyakran kísérik a cukorbetegséget gyomor- és bélpanaszok. Jellemző például a hányinger, gyakori hányás, korai teltségérzés, étkezés utáni feszülés, puffadás éppúgy, mint a változó intenzitású gyomortáji fájdalom is.

Idegi alapon

A gyomor és az emésztőrendszer igen érzékenyen reagál a lelkiállapotunkra: sokan a stressztől gyomorgörcsöt, hányingert kapnak, a tartós feszültségben élőknél pedig igen gyakori a gyomorfekély és egyéb hasi panaszok megjelenése. Például az állandó haspuffadás is jelezheti, hogy az idegeinkkel baj van, de legalábbis olyan környezetben és életformát élünk, amely károsan hat a pszichénkre, és ezen keresztül a szerveink, például a gyomrunk egészségére.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top