Öngondoskodás

Öröklés biztosítással

Nem tartozik a legkedvesebb témák közé és a legtöbb családban csak komoly indok esetén merül fel az öröklés és hagyaték kérdése, pedig a szégyenlősség és a tapintat ebben a tárgykörben súlyos anyagi hátrányokat okozhat. De nem csupán az érintett családtagokkal, hanem pénzügyi szakemberrel is érdemes konzultálni az örökség sorsáról.

A hosszú évek kemény munkájával felhalmozott vagyon is egy pillanat alatt ebek harmincadjára juthat, ha nem tervezi meg az örökhagyó előrelátóan és átgondoltan annak a sorsát. A családi hagyaték körül egyébként is számtalan probléma merülhet fel, és könnyen előfordulhat, hogy a legjobb szándék ellenére is inkább csak bajt, költséget, tartozást és végeláthatatlan pereskedést akasztunk az örökösünk nyakába, ha nem tudatos, józan tervezéssel oldjuk meg a kérdést. Különösen igaz ez napjainkban, amikor szinte nincs olyan család, amely ne lenne érintett valamilyen hitelt törlesztésében, és bizony ezt a tartozást épp úgy lehet örökölni, mint a vagyont. A legrosszabb esetben a tartozás és a vagyon szaldója mínuszos, és az örökös abban a helyzetben találhatja magát, hogy a tartozások fejében nemcsak az örökségét számítják fel, de még a saját pénzéből is fizetnie kell. Mit tehetünk, hogy az ilyen helyzettől megkíméljük az örököseinket?

Öröklés biztosítással

Az ingatlanok

Az örökségek között a legelső helyen általában az értékük nagysága miatt az ingatlanok állnak. Egy nem kellő gondossággal megírt, támadható végrendelettel hosszú évekig húzódó pereskedés szakad az örökösök nyakába, de még egy sima hagyatéki eljárással is 2-3 hónapig tart, mire a tulajdonviszonyok rendeződhetnek. Sokkal gördülékenyebben mennek ezek a dolgok viszont akkor, ha az eredeti tulajdonos nem örökségként hagyja rá ezt a vagyont például a gyermekeire vagy a házastársára, hanem még életében elajándékozza nekik. Ez a jelenlegi törvényi szabályozás miatt a legkedvezőbb forma, ugyanis ajándékozás esetén ha egyenes ági rokon a kedvezményezett (szülő-gyerek, nagyszülő-unoka), akkor nincs illeték, csupán az okiratok elkészítéséért kell ügyvédi tiszteletdíjat fizetni. Az így megörökölt ingatlan így nem képezi részét majd a hagyatéki eljárásnak, amely jelentős megtakarítást jelent időben és pénzben egyaránt.

Felmerül természetesen a kérdés, hogy ha egy még élő rokon ajándékba adja a saját tulajdonát képező ingatlant – például a lakóházát – valakinek, akkor mi a garancia arra, hogy a megajándékozott egy szép napon nem “teszi ki” az otthonából az ajándékozót. Erre megoldás a haszonélvezeti jog, amelyet az ajándékozó nevére bejegyeznek, és amely erősebb a tulajdonjognál is, így haláláig az ajándékozó használhatja – akár például bérbe is adhatja – a lakását, a megajándékozott tulajdonos pedig csak az ő engedélyével tartózkodhat benne. Persze ha tartozások keletkeznek a lakáson – például be nem fizetett közületi számlák – annak rendezésében a tulajdonosnak is részt kell vennie, ha a közművek a lakással együtt az ő nevén vannak. Ez a helyzet kivédhető úgy, hogy a közművek az ajándékozó nevén maradnak.

Bankszámlák és biztosítások

A közműtartozást vagy éppen hiteleket éppúgy megöröklik az örökösök, mint például az örökös bankszámláját is. Ha valamilyen tartozás áll fenn, akkor ezt a bankszámlát zárolják, de egy egyszerű hagyatéki eljárásnál is legalább 2-3 hónapig, bonyolultabb pereskedés esetén évekig zár alatt marad ez a számla és az örökös erről pénzt nem vehet fel. Ha az örökhagyó tartozásai nagyobbak, mint a vagyon, amit maga után hagy – például egy devizahitel miatt –, lehetőség van arra is, hogy az örökös lemond a teljes örökségről vagy visszautasítja azt. Ennek lehetőségéről és menetéről azonban minden esetben ki kell kérni egy a területen jártas jogi szakember véleményét is.

Sokkal jobba helyzet azonban akkor, ha az örökhagyó nem egy folyószámlán tárolta a pénzét, hanem például egy befektetéshez kötött biztosításban vagy egy egyszerű életbiztosításban. Ezeket ugyanis jogilag nem számlák, hanem szolgáltatások, amelyek után díjat szedtek be az ügyféltől, és így nem képezik a hagyaték részét, így az esetlegesen megörökölt hitelek összegével sem terhelhető! A biztosított halálakor a szerződési feltételeknek megfelelő összeget mint szolgáltatást fizetik ki és ez a pénz ezért illeték- és adómentes is. Ezen felül nem kell hónapokig arra várni, hogy a kedvezményezett hozzájuthasson, mint egy egyszerű bankszámla öröklése esetén, mert 8 napon belül kifizetésre kerül ez az összeg, és szemben például egy végrendelettel örökölt bankszámlával biztosítás esetén fellebbezésnek vagy más jogi támadásnak sincs helye, a kedvezményezettnek nem kell a biztosításba “menekített” pénzen senkivel osztozkodnia.

Ha tehát olyan helyzetbe kerülnénk, hogy az öröklés után ránk kirótt költségek merülnek fel – közjegyzői díjak, elmaradt közüzemi tartozások, illeték , stb. –ebből a gyorsan elérhető összegből ki lehet fizetni, nem kell hónapokat, éveket várni az örökségbe hagyott bankszámla zárolásának feloldásáig. Ráadásul a kedvezményezetten kívül senki nem férhet ehhez hozz, ami az örökhagyónak is jó garancia, hiszen így irányítottan örökítheti tovább a neki tetsző személynek a biztosítással levédett vagyont.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top