Öngondoskodás

Drogprevenció – mit tehetek szülőként?

Az egészségünket modern világunkban számtalan oldalról fenyegetik kockázatok. Különösen a gyermekek védtelenek, akiknek a szervezete még érzékenyebb, és tapasztalatlanságuk miatt még nem tudják kivédeni a rájuk leselkedő veszélyeket. Például az egyik legveszélyesebb egészségkárosító tényezőt, a drogot, amikkel szemben csak a szülők megfelelő segítségével és támogatásával maradhatnak talpon.

A csapból is folyik a drogtéma manapság, mégis ha a gyakorlatról van szó, a szülők általában meglehetősen tájékozatlannak mutatkoznak a témában. Márpedig a jól informáltság az elsőszámú feltétele annak, hogy meg tudják védeni gyermekeiket a kábítószerektől. Ismerni kell a különféle szereket, azok tüneteit, hatását ahhoz, hogy egyrészt hitelesen tudjanak beszélgetni a kérdésről, másrészt időben felismerjék, ha mégis belecsúszna a gyerekük valamilyen drogügyletbe.

Drogprevenció – mit tehetek szülőként?

Jó családban ritkábban esik meg

A szülők szerepének fontosságát jól mutatják az Egyesül Államokban gyűjtött tapasztalatok, ahol a gyermekek körében a drogfogyasztás már több évtizede súlyos probléma. Itt a szakemberek azt tapasztalták, hogy felére csökken annak az esélye, hogy a gyermek kábítószerrel kerüljön tartós és ártalmas viszonyba, ha a családban a témáról rendszeresen és nyíltan beszélgetnek. Mivel egy gyermek szokásait – legyen az tanulással vagy életvezetéssel kapcsolatos – 11 éves koráig legjobban a családi háttér befolyásolja, ezért ha időben, még a kamaszkor előtt megkapja a szükséges információkat és nyíltságot a kérdésben a gyermek, akkor jó eséllyel elkerüli a kábítószereket, és a tinédzserkori lázadását nem ezekkel a káros anyagokkal fogja látványossá tenni.

Tegyünk különbséget a szerek között!

Azonban még az őszinteség, a szeretetteljes családi háttér sem jelent tökéletes garanciát a kábítószerekkel szemben. Egy-egy óvatlan pillanatban bármelyik gyerek kapcsolatba kerülhet drogokkal, mivel sajnos ma már egyáltalán nem számít ritkaságnak, hogy ilye szerek forogjanak még a fiatalabbak társaságban is. Ilyen esetben a baj komollyá válását akkor előzheti meg a szülő, ha fel tudja ismerni a droghasználat jeleit. Fontos, hogy ismerje az alapvető jellemzőit az egyes kábítószerfajtáknak, így nem csak rájöhet, ha a gyerek valamilyen droggal került kapcsolatba, de különbséget is tud tenni annak súlyosságában: a könnyű anyagok és az akár éltre is veszélyes szintetikus partydrogok használatát ugyanis nem szabad egy kalap alá venni. Egy szál marihuánás cigarettától még senki nem lesz függő, és az egészséget sem károsítja végérvényesen egy ekkora adag, ezért például elvonókúrával megfenyegetni egy ilyen eset után a gyermeket többet árt, mint használ. Ugyanakkor a mai designer drogok esetében a legkisebb kapcsolatnak is azonnal elejét kell venni, és olyan beavatkozást kell foganatosítani, amiből világossá válik a gyermek előtt is az az óriási veszély, aminek kitette magát. Megjegyzendő, hogy az alkohol a legveszélyesebb kábítószerek közé tartozik, erről nem árt idejében felvilágosítani a gyereket is!

Drogprevenció – mit tehetek szülőként?

Árulkodó jelek

Ahhoz, hogy felismerjük a droghasználat jeleit jól kell ismernünk a gyermekünket. Rendszeres, mély kapcsolatot kell ápolni vele, és nem elég a szabványbeszélgetés a nap végén: mi történt a suliban? – Semmi különös.” Ma Magyarországon átlagosan 7 (!) percet fordítanak a szülők beszélgetésre a gyermekükkel, ami édes kevés különösen annak fényében, hogy televíziózással naponta 4 órát és 47 percet töltenek. Ha több időt töltenénk a gyermekkel, könnyű szerrel észrevehetnénk nem csak a fizikai jeleit a kábítószer használatnak (indokolatlanul felgyorsul vagy lelassult mozgás, tág pupillák, izzadás), hanem a viselkedésében történt változások is szemet szúrnak: szétszórttá válik a gyerek, a figyelme a szokottnál is jobban elkalandozik, a hangulata szélsőségesen ingadozik. A gyermek beszélgetés közben zavart, mert leplez, titkol valamit és hazugságokba bonyolódik, a tanulmányi eredménye romlik, súlyos esetben otthonról lop pénzt vagy rendszeresen kerül kisebb nagyobb “balhékba” rossz társagában. További intő jelek még az étvágytalanság, fogyás, hormonális zavarok – például vérzési rendellenességek, gyakori orrnyálkahártya-gyulladás, orrvérzés, bőrgyulladás, injekciós hegek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top