Öngondoskodás

Ezért tanítsd a nagyit netezni!

Még egy kedvezőtlen adat: a nyugdíjasok internetezési szokásai és számítógépes ismeretei terén Magyarország jócskán az európai átlag alatt áll, mivel összesen a nyugdíjasok 16%-a használ napi szinten számítógépet, amíg európában ez az arány, több mint 40%. Pedig könnyen belátható, mennyi előnye és haszna van, ha a nagyi is tud bánni a modern masinákkal. Egy kicsit talán rajtunk is múlik, megkedveli-e a számítógépet és a netet…
Ezért tanítsd a nagyit netezni!

Az internetezés előnyei nyugdíjasoknak

1. Hasznos és kellemes elfoglaltság. Sokan egész nap televíziót néznek, miután rájuk szakadt a szabadság, és nehezebben is mozdulnak ki otthonról. Pedig bárki számára elérhető minden információ, ami érdeklődési körének megfelel.
2. Könnyebb tartani a ritmust a világban, a mostani kort megélni és megérteni. Nem mindenki úgy gondolkozik, öltözködik és él, mint a celebek vagy ahogy a tv műsorokban látjuk. Az internet segítségével az idősebbek is könnyebben megérthetik és megismerhetik azokat a stílusokat, irányzatokat, melyeket gyermekeink követnek, legyen ez akár a szelfi és a kacsaszáj, vagy a paleo étkezés.
3. Tanulási lehetőség. Olyan sok tudásvágya és álma van az embernek, melynek töredékét tudja csak munkás évei alatt betelljesíteni. Ha felnevelték a gyerekeket, becsülettel végigdolgozták a munkára kapott éveket, akkor a nyugdíjasok is belevethetik magukat a tudományba, nyelvtanulásba, nézegethetnek képeket és filmeket távoli országokról, régi korokról, kutathatnak és találhatnak maguknak új hobbykat is.
4. Közösségi háló. Egyre többen mernek az idősebb korosztályból is regsiztrálni a közösségi oldalakra. Itt nem csak rokonaik főbb beszámolóit követhetik, hanem kapcsolatot tarthatnak régi barátokkal is. Rengeteg humoros megnyilvánulással találkozhatnak, nevethetnek és levelezhetnek olyanokkal is, akiket talán sosem láttak volna viszont.
5. Nem csak leveleznhetnek, a chatelés és a videó beszélgetés csak addig idegen, amíg először ki nem próbálja az ember. Az internet összeköti a világot, rengeteg külön városban és országban élő nyugdíjas tud naponta inygen beszélgetni gyermekeivel és unokáival otthon a hálószobájából ezeknek köszönhetően.
6. Sokan úgy vannak a játékkal, mint a hobbival: nyugdíjas korban jön el ennek az ideje. Edzi az agyat, szellemi kihívást jelent, szórakoztat és kapcsolatokat épít. Az interneten számtalan online játék van a passziánszon kívül. A sakktól elkezdve a műveltségi vetélkedőkön át, akár az online festőiskoláig vagy a szerepjátékokhoz is eljuthatunk. Ezeknek van fizetős, de ingyenes verziója is, játszhatnak a nagyszülők egy géppel, de akár versenybe szállhatnak más élő emberekkel. Külön izgalom, hogy lehet, hogy éppen a világ másik felén ül a partner ugyanúgy egyedül a szobájában.
7. A vásárlás nem a legkedveltebb időtöltés a legtöbb ember számára. Utazni kell, lökdösődi a bevásárló központban, kérdezgetni az árakat, végig járni a boltokat. Stresszes és nehéz kiválasztani a legolcsóbb legjobb minőségű termékeket, nem beszélve arról, hogy az is előfordulhat, hogy éppen elfogyott az a dolog, amiért odautaztunk a boltba. Mindezekhez segítségként nagyon sok áruház naprakészen tartja internetes oldalát árukészletéről, otthonról kényelmesen kiválaszthatják a nekik tetsző színt, árat, sőt ötleteket is meríthetnek.
8. Haladóbbak esetleg meg is rendelhetik a kiválasztott terméket, a legtöbb ilyen szolgáltatás tartalmazza azt a lehetőséget, hogy visszavásárolják, ha nem azt kapunk amire számítottunk.
9. A gyakorlottabb internethasználók szinte minden hivatalos és banki dolgot el tudnak intézni otthonukból. Gondoljunk bele, hogy mekkora könnyebbséget jelentene a nagyinak, ha sosem kéne sorban állni a bankban, az önkormányzatban vagy a szakrendelésen. Van, amit teljes mértékben online intézhető, és ahol a személyes találkozó elengedhetetlen (pl orvosi vizsgálat), ott is tudna előre időpontot foglalni.
10. Sokszor lekési a nagyi a kedvenc műsorát a televízióban vagy a rádióban. Vagy csak eszébe jut egy-egy régebben halott beszélgetés, amit újra meghallgatna. Az interneten ebben is segítséget nyújt: archívumában millió számra találhatók meg a televízió és rádióműsorok, sőt léteznek olyan rádiók, amik csak online sugárzást adnak. De ezen kívül bármilyen film vagy sorozat megtalálható és letölthető bármikor.

Tippek karácsonyra

A karácsony megint egy jó alkalom arra, hogy segítsünk a nyugdíjasoknak felkerülni a világhálóra. Mekkora ajándék lenne, ha az egész család összefogna, mindenki beadna a költségekbe, és megvásárolnák a nagyszülőknek a gépet és beköttetnék az internetet! Ők úgy is annak örünek, ha együtt a család, nagyon kedves meglepetés lehet egy-egy közös ajándék. Az országban mindenhol indítanak nyugdíjasoknak szóló internet és számítógép tanfolyamokat. Ezekre is be lehet fizetni őket meglepetésként is, bár sok ingyenes van, de az utánajárás is segítség.

Azt is meg lehet szervezni, hogy a család szervez tanfolyamot a nagyszülőknek. Hetente kétszer beosztják, hogy mikor melyik gyerek és unoka ér rá, és ki milyen témakörbe avatja be őket. Ha még nem olyan ügyesek a keresésben készíthetünk gyüjteményeket is nekik olyan linkekkel, képekkel, videókkal és játékokkal, ami őket érdekelheti és kedvet kapnak tőle. Karácsonykor nem csak az ajándék a fontos, hanem az együtt töltött idő is, nekik sokat jelenthet, ha a hosszú fotelban való süteménymajszolásos napokban egy-két órát odaülünk melléjük a géphez, és válaszolunk kérdéseikre, regisztráljuk őket játékoldalakra és közben együtt nevetgélünk

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top