Öngondoskodás

Ennyit költünk rossz szokásainkra

Egy csomag cigaretta a kosárba, mellé egy pár doboz sör vagy néhány kisüveges feles, egy kis édesség és chips a gyümölcsök helyett és persze nem hiányozhat a nagyüveges, cukros üdítőital sem a bevásárló listáról… Lássuk mennyit vesznek ki a zsebünkből rossz szokásaink, és mennyit költhetnénk az egészségünkre, ha ezekről lemondanánk.

Egy kis élvezet is kell az életben – áltatjuk magunkat, amikor különösebb szívfájdalom nélkül megvesszük azokat a kellékeket, amelyek rossz és egészségtelen szokásaink velejárói. Jó hosszú lehet ez a lista, ha igazán hedonista és önpusztító életet akarunk élni, de egyszer érdemes lenne kiszámolni, mennyi pénzbe is kerül az, hogy ezekkel a rossz szokásokkal az egészségünket károsítjuk. Pusztán a gazdasági szempontokat figyelembe véve is hamar rájönnénk, az egészséges életvitel sokkal jobb befektetés.

A pillanatnyi élvezetet nyújtó rossz szokások sorát képtelenség lenne áttekinteni, így aztán csak azokat a példákat ragadtuk ki ezek közül, amelyek nélkül is tökéletesen teljes élet élhető és nagy tömegeket érint. Természetesen egyénenként változik, hogy ki mennyeit költ ezekre (érdemes lenne a cikk elolvasása után egy rövid kalkulációt végezni), ezért a példák pusztán szemléltető jellegűek, de ezzel együtt életszerűek is. Itt most csak egy kis gondolatébresztő következik, a pontos számokat mindenki a saját szokásaihoz mérten kikalkulálhatja. 

Ennyit költünk rossz szokásainkra

Alkohol

Az alkohol kellemes velejárója az életnek, amely sok emlékezetes pillanatot szerezhet, de ismerjük be, még így is teljesen felesleges pénzkidobás. Persze mondják, hogy egy pohár bor naponta milyen egészséges és mennyi vidámságot okoz, de egy alma vagy narancs is tud tenni ennyit a szervezetünkért, és egy józan baráti társaságban is lehet vidám az ember. Aki egyáltalán nem tartozik a szenvedélyes alkoholfogyasztók közé, az is jelentős összeget költ el minden éven ilyen célra akkor is, ha csak a születésnapokra, jeles családi eseményekre, ünnepekre vagy az éppen közelgő szilveszterre vásárol be. Aki viszont naponta fogyasztja, annak hamar kiürülnek a zsebei. Vegyünk példának két visszafogott alkoholistát: az egyik naponta csak egy doboz sört, a másik egy üveg bort gurít le. Adjunk nekik az olcsóbb kategóriából inni: egy 200 forintos sört és egy szerény minőségű 500 forintos bort. Mindennapi fogyasztás esetén a sör egy évben 73 ezer, a bor 182.500 forintba kerül. Borból ez húsz év alatt egy kis garzon árának a fele, de van olyan település, ahol ma 3.650.000-ért házat is lehet vásárolni. De nézhetjük úgy is, hogy egy gyermek egyetemi oktatását a bor árából nagyobb zökkenők nélkül lehetne fedezni, de legalább két felsőfokú nyelvvizsga megszerezhető belőle magántanítványként is. Vagy számoljuk ki, ennyi pénzből hányszor mehettünk volna el masszíroztatni, egészségmegőrző wellness hétvégére? Mindenkinek a saját kreativítására bízzuk, hogy ezek mellett milyen egyéb befektetésre költené ezt az összeget, amely aztán kamatostul megtérülne.

Cigaretta

Ha alkoholból nem is fogyaszt az ember minden nap, a cigarettázásban semmiképpen nem tart majd szünnapot. Ez talán a “legmegbízhatóbb” szenvedély és nagyon jól kiszámítható, hogy mennyibe kerül. De legyünk itt is visszafogottak: kalkuláljunk 1000 forintos cigaretta árral dobozonként, és tételezzük fel, hogy a családban csupán egy fő dohányzik. 365×1000 az annyi mint… igen, 365.000 forint. Ez jelen pillanatban 7 éjszaka reggelivel és magyar nyelvű programokkal Bali szigetén. 20 év alatt egy kis lakás ára. Lakástakarékba, életbiztosításba, nyugdíj előtakarékosságba fektetve pedig két évtized múltán nem egy elhasznált, beteg tüdővel lennénk gazdagabbak, hanem a befektetésünkből származó tökével és annak hozamával.

Gyorsétterem és junk food

Mennyibe is kerül egy laktató, vidámító menü egy átlagos gyorsétteremben? Üdítő jég nélkül, krumpli kechuppal, szendvics – egy ezres alatt nem úszhatjuk meg. De ha rendszeresen veszünk jóféle cukros üdítőt a szupermarketben, mellé édességet, rágcsálnivalót, összejön egy repülőjegy ára Londonig – és nem fapadossal! Csak kísérletképpen egy hónapig vezessünk ezekről a tételekről könyvelést, és vegyük bele mindazokat a termékeket, amik fogyasztása teljességgel nélkülözhető lenne és még egészségtelen is.

Ennyit költünk rossz szokásainkra

Lehet, hogy ebből a pénzből minden hónapban futná új cipőre a gyereknek, kijönne belőle egy családi színházbérlet vagy belépőjegy az állatkertbe, a konditerem bérletről nem is beszélve. Egy év alatt pedig egy igencsak jó kerékpárra valót is félretehetnénk, vagy egy olcsóbb családi kenut vásárolhatunk belőle, amivel emlékezetes és egészséges túrát tehetünk a nyáron. De nyithatunk belőle nyugdíjkasszát is, fektethetjük értékpapírokba és számos más formába: mind-mind hasznosabb és jövedelmezőbb lenne, mint egy diabéteszhez hozzásegítő nasicsomag.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top