Öngondoskodás

Mire jó az egészség pénztár?

A legjobb egészségügyi befektetés a megelőzés, hiszen az egészségtelen életmód következményeként fellépő betegségeknek nem csupán a kezelése kerülhet komoly összegekbe, de jelentős bevételkiesést okozhat minden egyes nap vagy hét, amelyet betegágyban fekve, munkaképtelenül töltünk el. Ilyenen esetekre tanácsos előre felkészülni és nem csak az egészségünk karbantartására kell gondot fordítani, de az esetleges egészségügyi kiadások fedezetét is érdemes biztosítani egy kis megtakarítással.

A betegséget legszívesebben mindenki elkerülné, azonban még akkor is adódhatnak olyan élethelyzetek, amikor kezelésre szorulunk, ha minden előzetes óvintézkedést megteszünk egészségünk védelmében. Ha pedig túlhajszolt életvitellel, káros szokásokkal is terheljük szervezetünket, előbb utóbb törvényszerűen az orvos karjaiba kötünk ki. Ilyenkor nagyon sokat számít, hogy mik az anyagi lehetőségeink, milyen kezeléseket, vizsgálatokat engedhetünk meg magunknak, és mennyi időt, milyen körülmények között tölthetünk lábadozással. Ha van élő egészségbiztosításunk, akkor jóval alacsonyabb orvosi költségekkel számolhatunk, ha pedig egészségpénztár tagok is vagyunk és a számlánkon van megtakarításunk, akkor nem csak a kezeléseket vehetjük jóval kedvezőbb áron igénybe – ideértve a magán orvosi vizsgálatokat is –, hanem számos más, hasznos egészségügyi szolgáltatást is, amit egyébként a hétköznapi egészségbiztosítás nem finanszírozna. A kedvezmény ilyen esetekben akár 40 százalék is lehet!

Mire jó az egészség pénztár?

Megtakarítás és befektetés

Az egészségpénztári tagság és a pénztárba befizetett pénz azonban nem csupán egy “mentőöv” azokra a helyzetekre, amikor megbetegszünk. A családi kassza szempontjából is megvannak az előnyei: amennyiben valaki pénzt fizet be egy önkéntes egészségpénztárba, akkor a személyi jövedelemadójának bevallása során nyilatkozhat arról, hogy adójából a befizetett összeg egy meghatározott részével kiegészítsék a pénztári befizetéseit. Mindennek egyetlen feltétele, hogy a magánszemélynek ne legyen az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása. Az adójóváírás mértéke a tag által befizetett összegek 20 százaléka, de legfeljebb 150 000 forint. Ezen kívül az egészségpénztári számlánkon elhelyezett összeg kamatozik is nekünk. További előnye, hogy a számla örökölhető, és nem csak a tulajdonos, de annak közeli hozzátartozói is igénybe vehetik a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokat

Nem csak orvosra költhető

További előnye az önkéntes egészségpénztárnak, hogy a befizetett pénzt nem csak szigorúan orvosi ellátás finanszírozására használhatjuk fel: a keretből ezenfelül meghatározott gyógyhatású készítmények, babaápolási cikkek vagy gyógyászati célú üdülés is vásárolható. Nem csak akkor nyúlhatunk hozzá ehhez a pénzhez, ha valaki megbetegszik a családban, hanem akkor is, ha például vitaminra, gyógyteára, kontaktlencsére vagy szemüvegre van szükségünk. Az alapvető különbség a biztosításhoz képest, hogy ez a juttatási forma tőkefedezeti alapon működik, vagyis a felhasználhatóságot a pénztári számla aktuális egyenlege határozza meg.

Ki lehet tag?

Az egészségpénztárba bárki beléphet, és magánemberként is fizethet a számlájára. Sok munkáltató cafeteria juttatásként ajánlja fel a kollégáknak a pénztári tagságot, az ezzel járó befizetéseket és természetesen az egészségkártyát. Aki úgy dönt, hogy élni kíván az egészségpénztári tagság előnyeivel, első lépésben tájékozódjon azoknál a szakorvosoknál, szemésznél, ahova általában jár, elfogadják-e az egészségbiztosítási kártyát. Ha igen, akkor nem kell változtatni szokásainkon, ha viszont nem, érdemes olyan szakemberhez átpártolni, akinél fizethetünk az egészségügyi szolgáltatásért a kártyánkkal.

Az egészségpénztár kiválasztásakor azt mérlegeljük, hogy mekkora kedvezményt kapunk a pénztár szolgáltatóitól, milyen extra szolgáltatásokat vehetünk igénybe a kártyával (például online ügyintézés, személyes ügyfélszolgálat, egészségügyi programok), és hogy milyen költségekkel jár a belépés. Van-e például belépési díj, és mekkora ennek összege, és milyen egyéb költségei vannak a működésnek, mekkora a havonta minimálisan befizetendő összeg? Ha sikerült az igényeinknek leginkább megfelelőt megtalálni, nyugodt szívvel beléphetünk, és fizethetjük ezután havonta a pénzt a számlára, amelynek biztonságát és rendszeres felügyeletét a Magyar Nemzeti Bank látja el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top