Öngondoskodás

Kötelező és ajánlott védőoltások

A gyermekeknek kötelező és ajánlott védőoltások köre a bevezetésük óta változott és maguk a vakcinák is fejlődtek az elmúlt években. Bár akadnak, akik kétségbe vonják ezek létjogosultságát, sőt egyenesen károsnak hiszik az oltásokat, az igazság az, hogy nélkülük a gyermekhalandóság drámaian magas lenne. Legyen szó tehát akár a kötelező, akár szabadon választható oltásokról, jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mikor és mit kell és ajánlott beadatni a gyermeknek.

A kisgyermekek 14 éves korukig több különféle oltást kapnak, amit egy úgynevezett oltási napló alapján végeznek az orvosok. Az egyes oltások csak meghatározott életkorban adhatók és bizonyos körülmények között nem vagy csak később olthatók be velük a gyermekek. Nem árt, ha pontosan ismerjük, mikor milyen kötelező oltásra kell elvinni a gyermeket és mik azok az ajánlott lehetőségek, amikkel élve nagyobb esélyt adhatunk neki, hogy egészségesen növekedjen fel.

Kötelező és ajánlott védőoltások

Kötelező oltások

Az első oltást, a TBC elleni vakcinát már 6 hetes korukban megkapják a babák – az az úgynevezett BCG oltás. Ezt követi a diphteria (torokgyík), a pertussis (szamárköhögés) és a tetanusz (merevgörcs), valamint poliomyelitis (járványos gyermekbénulás) és a Haemophilus influenzae B típusa ellen védő kombinált oltás ((DTPa+IPV+HIB) kettő, három és négy hónapos korban. Hat éves korban ismét sor kerül a DTPa-IPV oltás ismétlésére, ezúttal azonban a HiB komponens nélkül, majd tizenegy évesen is megismétlik a diphteria és a tetanusz elleni oltást.

Két hónaposan majd még ezt követőn két alkalommal (4 és 15 hónapos korban) kötelezően be kell adatni a 2014. június 30-a után született csecsemőknek a pneumococcus fertőzés elleni vakcinát is. Ezt a betegséget egy baktérium okozza, amely a gyermekkori torok-, mandula-, középfül- és agyhártyagyulladásokért felelős. A baktérium emberről emberre cseppfertőzéssel terjed, pl. köhögéssel, tüsszentéssel. A többi kötelező oltáshoz hasonlóan ez is ingyenes.

A következő oltáskombináció három, nagyanyáink korában rettegett gyermekbetegség ellen véd: az MMR (morbilli – kanyaró; mumpsz – járványos fültőmirigy-gyulladás és rubeola – rózsahimlő) vakcinát 15 hónaposan írják elő, majd 11 éves korban újra megismétlik az oltást.

A sort végül a Hepatitis B elleni oltás zárja, amelyet a hetedik osztályos tanulók kapják kampányoltás keretében.

0-4 hetes korban: BCG oltás (még a kórházban beadják)
2 hónapos korban: DTPa+IPV+HIB
2 hónapos korban PCV-13
3 hónapos korban: DTPa+IPV+HIB
4 hónapos korban: DTPa+IPV+HIB
4 hónapos korban PCV-13
15 hónapos korban: MMR
15 hónapos korban: PCV-13
18 hónapos korban DTPa-IPV- HIB
6 évesen: DTPa+IPV
11 évesen: DTPa; MMR revakcináció
14 évesen: Hepatitis B

Kötelező és ajánlott védőoltások

Ajánlott oltások

A gyermekekre még számos más, veszélyes betegség leselkedik, amelyek ellen azonban nem kötelező védőoltást beadatni. Választható oltás gennyes agyhártyagyulladás ellen (2-12 hónapos korig: 2 oltás szükséges legalább 2 hónapos időközzel,1 éves kortól: 1 oltás szükséges), kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen (1 éves kortól adható, de 2 éves kor előtt az oltást mérlegelni kell), és bárányhimló ellen 9 hónapos kortól (9 hónapos kortól 12 éves korig 2 oltás szükséges, 12 éves kor felett 2 oltást szükséges 6-10 hét időközzel). Ajánlatos megfontolni ezen kívül a rotavírus elleni vakcinát (6 hetes kortól hat hónapos korig adható szájon át két alkalommal) illetve a méhnyakrákot, bőrdaganatokat vagy jóindulatú hámelváltozásokat okozó HPV vírus elleni védelmet. Ez utóbbi oltás 9 éves kortól adható és összesen hárm alkalommal kell beadni hat hónap alatt. Bár ezekért az oltásokért fizetni kell, az orvosok maguk is tanácsolják a szülőknek, hogy fontolják meg az alkalmazásukat a gyermek érdekében.

Az oltások ára

Gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás: kb. 7 ezer forint
Kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen: kb. 2500 forint
Bárányhimlő elleni oltás: kb. 7 ezer forint
Rotavírus elleni oltás: kb. 18 ezer forint
HPV vírus elleni oltás: kb. 30. ezer forint

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top