Öngondoskodás

Miért élnek tovább a nők?

Nemzetközi statisztikák szerint a nők várható élettartalma mindig is hosszabb volt, mint a férfiaké. Napjainkban átlag 5-6 évvel élnek tovább az nők, bár ez országonként változó. Összeszedtünk pár lehetséges magyarázatot arra, hogy a gyengébbnek indokolatlanul bélyegzett nem képviselőinek miért is van esélye a hosszabb életre.
Miért élnek tovább a nők?

1.A fogantatás után vizsgálatok két és félszer több fiú magzatot regisztrálnak mint lányt, míg a megszületett babák nemenkénti aránya 1:1 Tehát valószínű szervezetük már akkor is jobban ki van téve a fertőzéseknek, és továbbfejlődni is kisebb az esélyük a sajnálatos rendellenességekkel a születésig.

2.A kisfiúkat sokkal gyakrabban érik véletlen és súlyos balesetek, ugyanis az agyban lévő homloklebenynek az a része, amely felelős a kockázatok felmérésért sokkal lassabban fejlődik náluk. Sok férfi kockázatos döntéseit mi nők később is kétkedve fogadjuk.

3.Régebbi álláspontok alapján a férfiak a veszélyes, megterhelő és stresszes munka miatt könnyebben épülnek le. Ennek az érvnek ellentmond az a tény, hogy az élettartamra vonatkozó adatok azóta sem változtak, mióta az egyenjogúság teret kap a munka világában.

4.Az elterjedt előítélet szerint a férfiaknál jobban elfogadott a dohányzás, alkoholfogyasztás és a mértéktelen, kiegyensúlyozatlan táplálkozás.

5.Az a tény, hogy jelentős várható élettartam-különbség figyelhető meg a nemek között számos állatfajnál azt a tudományos feltevést erősíti, mely szerint a jelenségnek kizárólag biológiai vagy evolúciós okai vannak, és az utódnemzésben és fajfenntartásban kiosztott jelentősebb és hosszabb szerep miatt élnek tovább a nőstények.

6.Hormonálisan a hímek termékenységet szolgáló magas tesztoszterin szint nem támogatja a hosszú élettartalmat, míg a női hormonok kifejezetten segítik a sejtek regenerálódását. Nyomatékosítja a hormonok-élettartam összefüggéseivel kapcsolatos megfigyeléseket az a tény, hogy az ivartalanított állatok élethossza eltér az ugyanolyan nemű fajtársakétól. Így a kasztrálás növelheti a hímek esélyeit. Egy időben szokás volt az elmebetegségben szenvedő férfiakat nemzésképtelenné tenni, és az derült ki, hogy a műtéten átesettek átlagosan tovább 14 évvel éltek többet, mint a nem sterilizált férfi páciensek.

7.A nők mindig is harcoltak a megfelelő egészségügyi ellátásukért. Több kötelező szűrő vizsgálat van számukra kijelölve, így gyakrabban találkoznak panaszok nélkül is orvosokkal. A férfiak jellemzően kevésbé figyelnek ösztönösen a higiéniára, fertőzésekre, nehezebben veszik rá magukat, hogy orvoshoz menjenek, így nem kapnak időben segítséget. (Pl. az urológus vizsgálatait is elképzelhetetlennek és kínosnak tartják, merevedési problémáikat eltitkolják, ami mögött súlyosabb érrendszeri problémák vagy depresszió is lappanghat.)

8.A vezető halálozási ok a szív és érrendszeri betegségek mindkét nemmel, de a nőknél ez jellemzően 10 évvel később jelentkezik (a férfiakra már a 40-es éveikben veszélyt jelent) és a férfiaknál gyakrabban romlik halálos kimenetelűvé az ilyen rendellenesség. A nőket a menopauzáig védi az ösztrogén, mely rugalmasan tartja az artériákat és az ereket.

9.A nőknek sokkal erősebb a szociális hálójuk. Mivel általában könnyebben beszélgetnek, szorongásait is könnyebben kiadják, megosztják, ezzel hamarabb feldolgozva a stresszt. Ismert tény, hogy a korai halálozás gyakoribb a szociálisan elzárkózottaknál. Kimutatták azt is, h a családban élő férfiak átlagosan tovább élnek és egészségesebbek.

Miért élnek tovább a nők?

10.Pár érdekes adat a témában: Az ENSZ egészségügyi szervezetének 2008-as felmérése alapján a nők várható átlagos élettartama 69,5, a férfiaké 65 év volt. A Japánok élnek legtovább (86,1 és 79,4 év), míg az élet a legrövidebb a szegény afrikai országokban (50 év alatt mindkét nemnél!). Magyarországon ezek az adatok 78 és 69,8 év. Az egész világot tekintve a 85 éves korúak között nagyjából hat nő jut négy férfira, a 100 évesek közt pedig már több mint kétszer annyi nő található, mint férfi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top