Öngondoskodás

A világ legegészségesebb turista célpontjai

Az egészség jó befektetés, ezért tanácsos odafigyelni fizikai és lelki kondíciónkra egyaránt. Év közben sajnos nincs mindig mód arra, hogy a legkíméletesebb és legegészségesebb életet éljük, de ha üdülni megyünk, válasszunk olyan célpontot, ahol nem kellemes kikapcsolódással kecsegtet, de egyúttal az egészségünknek is jót tesz.

Figyelembe véve a környezeti tényezőket (például a levegő tisztasága, zajszint, időjárás változékonysága) és az adott településen elérhető rekreációs lehetőségeket, egészségügyi szolgáltatások minőségét és mennyiségét és azt, hogy az ott lakóknak mennyi a várható élettartama, jelenleg az alábbi városok számítanak a világon a legegészségesebbeknek.

Bécs, Ausztria
Az egyik legélhetőbb és legegészségesebb város éppen itt, a szomszédunkban található. Az osztrák főváros levegőjét a hegyekből leáramló szelek tartják tisztán és frissen, ezért kiválóan alkalmas üdítő kültéri sportokra. Habár Ausztriáról leginkább a sielés jut eszünkben, Bécsben a legnagyobb divatja most éppen a futásnak és kerékpározásnak van a szabadtéri sportok közül. Emellett Bécs is bővelkedik kiváló wellness szállodákban, az egészségügyi ellátottsága pedig kimagaslóan jó.

Reykjavik, Izland

A világ legegészségesebb turista célpontjai

A szigetország fővárosa a mi szemünkkel nézve csak egy közepes település, ahol csekély a forgalom és szinte mindenki ismeri mindenkit. A vidéki hangulat nem csak ebben nyilvánul meg, hanem a rendkívül egészséges környezetben is: a légszennyezettséget tekintve Reykjavik a világ egyik legtisztább fővárosa. A sarkvidék és az óceán felől áramló mindig friss levegőn az izlandiak szívesen járnak hegyet mászni, túrázni és kerékpározni – jelenleg ezek a legnépszerűbb sportok a köreikben. Emellett szívesen úsznak is, ami talán számunkra már extrém sportnak tűnik a hideg tengervízben, de garantáltan jót tesz a keringésnek.

Sydney, Ausztrália

A világ legegészségesebb turista célpontjai

A világ legjobbjának tartják az ausztrál egészségügyi rendszert, ami meg is látszik az ott lakók várható élettartamán, ami majdnem eléri a 82 évet. Sydney klímája emellett kiválóan alkalmas egy kiadós, sportos fittness nyaralás eltöltéséhez is – gyakorlatilag nincs olyan sportág, amit ne gyakorolhatnánk itt, legyen a vitorlázás, búvárkodás, szörfözés, úszás, futás, kerékpározás, ejtőernyőzés, tenisz, fallabda… bármi. A tengerparti város levegője fantasztikusan tiszta és friss, az emberek pedig közvetlenek és kedvesek, így kiváló célpont egy egészséges, élményekben gazdag nyaraláshoz – főleg most, amikor nálunk a tél, ott pedig a nyár kezdődik.

Zürich, Svájc

A világ legegészségesebb turista célpontjai

A svájciak nem csak akkurátusak és takarékosak, de nagyon sportosak is – amit kevésbé közismert róluk. Zürich ebből a szempontból is vezető város az országban: a tiszta hegyi levegőn rengetegen űznek valamilyen szabadtéri sportot, és a legtöbb fővárosi igen egészséges, aktív életet igyekszik élni. Az állam a GDP 11 százalékát fordítja a polgárai egészségügyi és rekreációs állátására, aminek az eredménye az, hogy számtalan, magas színvonalú sportlétesítmény és egészségközpont szolgálja ki a látogatókat.

Helsinki, Finnország
Helsinkit az egyik legkevésbé szennyezett fővárosként tartják számon a kontinensen, és világviszonylatban is az élmezőnyben helyezkedik el. A városlakók várható élettartama 80 év felett van, viszonylag alacsony a forgalom és kiegyensúlyozott a klíma, az egészségügyi ellátás és a rekreációs lehetőségek pedig Európa szerte az egyik legmagasabb színvonalon és mennyiségben állnak rendelkezésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top