Gasztro

Divatba jött a vajas kávé

Állítólag több energiát ad, mint a tejes vagy tejszínes változat, sőt még fogyaszt is.

A legújabb kávéfogyasztási trend hívei tejszín vagy tej helyett nagyjából 80 gramm sótlan vajat tesznek a kávéjukba. Az ital elvileg több energiát ad, mint egy szokványos kávé, ráadásul nem csupán, hogy nem hizlal, de még a fogyást is segíti. A vajas kávé megalkotója, David Asprey saját bevallása szerint Tibetben ismerkedett meg a vajas italok jótékony hatásaival. Persze azt sem mindegy, hogy a vajat milyen kávéba öntjük: az ötletgazda saját, „tiszta” kávéját ajánlja hozzá.

Forrás: dailymail.co.uk
Forrás: dailymail.co.uk

Az Asprey-féle kávé különlegessége, hogy pálma- és kókuszolajból készült, úgynevezett MCT olajat tartalmaz, mely állítólag gyorsabban emészthető, mint más zsírok, aminek következtében növeli az energiaszintet és fogyaszt is.

Egyes egészségügyi szakemberek azonban vitatják Asprey megállapításait. Az ajánlott 80 gramm vaj ugyanis jelentős mennyiségű telített zsírt tartalmaz, mely emeli a koleszterinszintet és növeli a szélütés, illetve a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy csésze vajas kávé ráadásul legalább 100-200 kalória, ami elősegíti a súlygyarapodást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top