Gasztro

Trendi receptek zabpehellyel

Újévi fogadalmaink között általában előkelő helyen szerepel az átállás egészséges életmódra. Van, aki a rendszeres sportolás mellett teszi le a nagyesküt, mások pedig a tuti nyerő diétát kezdenék el. Ha ez utóbbival kapcsolatosak a 2016-os évre szövögetett terveid, akkor a zabpehellyel előbb-utóbb találkozni fogsz ebben az évben, hiszen ez a magas vitamin- és ásványianyag-tartalmú gabonaféle nemcsak rendkívül egészséges, hanem még trendi is. Mi több, kifejezetten finom és különleges ételek is készíthetők belőle, amire az alábbi receptötleteink a példák!

A zabpehely nem mai találmány: már nagyanyáink és az ő szüleik idejében is ismert volt számos jótékony hatása, és kezelték vele a gyomorfájós férjüket és sápkóros gyerekeiket egyaránt, ha arra volt szükség. Ezt a tapasztalati alapon működő népi gyógyászatot korunk orvos- és táplálkozástudományi szakértői laboratóriumi körülmények között is igazolták, és mára bizonyítást nyert, hogy a zab számos szempontból rendkívül jótékonyan hat az emberi szervezetre: csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést és az idegrendszer működését, hasznos a különféle belső gyulladások kezelésében, sőt szebbé teszi a bőrt, a hajat és a körmöket, hogy csak néhány dolgot említsünk.

Trendi receptek zabpehellyel

Ezért aztán a zab korunk egyik legtrendibb tápanyagforrásává vált az egészséges táplálkozás hívei között, a kísérletező kedvű amatőr és hivatásos szakácsok pedig számtalan érdekes, új receptet találtak ki zabra “hangszerelve”. Egyébként pedig nem muszáj mindenáron újítani, hiszen a zabbal a hagyományos ételeket is fel lehet dobni.

Quinoás zabpehely karamellizált eperrel

Kezdjük mindjárt egy egzotikus étellel, amelynek egyik különleges összetevője a quinoa, amit a gabonafélék anyjának is neveznek – bár valójában a paraj és a cékla családjába sorolható növényről van szó. Rendkívül gazdag ásványi anyagokban, aminosavakban és rostban is, és telítetlen zsírsavakban sem szűkölködik, így aztán kifejezetten ajánlják az egészségtudatos konyha híveinek. Elsősorban köretként, töltelékkén hasznosítható, lisztje pedig sütik, palacsinták, kenyerek és tészták kiváló alapanyag, a laktózérzékenyek számára pedig kitűnő növényi tej is készíthető belőle. Ennél még sokkal többet is beszélhetnénk a quinoáról, de mivel sokoldalúsága ellenére sem ez recept főszereplője, befejezzük magasztalását. Annál is inkább, mert pár szót a recept többi összetevője is megérdemelne. Itt van például a szintén trendi nádcukor vagy a vitamindús, finom eper és a szuperegészséges kókusztej is, és természetesen maga a zab, úgyhogy igazán zamatos, divatos és nagyon egészséges összetevőkkel van dolgunk. Lássuk a receptet!

Trendi receptek zabpehellyel

Hozzávalók az alaphoz
1,5 bögre zabpehely
¾ bögre quinoa
⅓ bögre nádcukor
1 tk. sütőpor
½ tk. fahéj
¼ tk. só
1 és 1/3 bögre kókusztej
1 nagy tojás
2 tk. vaníliakivonat
3 tk. olvasztott, kihűtött vaj

Hozzávalók a feltéthez
½ kg eper
2 ek. vaj
¼ tk. só
2 ek. nádcukor
2 ek. Kókuszreszelék

Elkészítés

Első körben összekeverjük a zabpelyhet, a quinoát, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót, és egy másik tálban a kókusztejből, a tojásból, vanília kivonatból és az olvasztott vajból készítünk folyékony masszát. A kettőt összedolgozzuk és sütőformába tesszük, majd 190 fokon 30-35 percen át sütjük. Az anyag akkor kész, ha szép, aranybarna színe van.
Miközben dolgozik a sütő, olvasszunk vajat egy lábosban, adjuk hozzá az epret, sózzuk meg, és pár perces keverés után tegyük hozzá a nádcukrot is. Folytassuk a kevergetést, amíg lágyan karamellizálódik az epren a cukor. Ezt követően közepes lángon pirítsuk meg a kókuszreszeléket is. Ha ezekkel megvagyunk, tegyük az epres feltétet a sült zabpehely “torta” tetejére, szórjuk meg a pirított kókuszreszelékkel. Kész!

Sonkás tortillatekercsek bazsalikompestóval

A desszert után most egy olyan recept jön, amit azok a tartalmasabb ételekért rajongó húsimádók is szeretni fognak, akik a zabpelyhet eddig többnyire csak “nyúltápnak” tekintették. Ha szeretnénk meggyőzni őket elméletük helytelenségéről, az alábbi sonkás finomsággal lepjük meg őket! Ez a zabos tortilla garantáltan leveszi majd őket a lábukról, nem csak azért, mert finom és húsban is gazdag ételről van szó, hanem mert ez az azték eredetű mexikói gyorskaja annyira divatossá vált napjainkra nálunk is, hogy időnként még a körúti gyroszosok is elgondolkodnak azon, hogy talán ideje lenne már profilt váltaniuk.

Trendi receptek zabpehellyel

Hozzávalók a tortillalapokhoz
18 dkg darált zabpehely
8 dkg sima liszt
175 ml meleg víz
4 gramm sütőpor
11 ml kókuszolaj

A tortillalapok elkészítéséhez összekeverjük a darált zabpelyhet, lisztet, sót, sütőport valamint a kókuszolajat, és langyos vízzel tésztává gyúrjuk. A tésztát négy egyforma szeletre vágjuk, és kinyújtjuk kör alakúra a serpenyőnk méretének megfelelően kb. 1 mm-es vastagságban. Ezeket egymás után betesszük a felforrósított serpenyőbe, és addig sütjük, amíg pirulni nem kezd – ez kb. fél perces művelet. Fontos, hogy a tészta ne száradjon ki a sütéstől, mert különben nem lehet majd tekercsbe hajtogatni!

Hozzávalók a balazslikompestóhoz
1 csokor bazsalikomlevél
3 foghagymagerezd
1 ek. szeletelt mandula
2 dl olívaolaj

A pesto elkészítése szintén egyszerű dolog: csupán össze kell pépesíteni a hozzávalókat egy botmixerrel.

Hozzávalók a tekercsbe tölteléknek
8 sonkaszelet
35 dkg feta
4 paprika
2 paradicsom
jégsaláta

Ha kész a pesto és a lapok is, akkor lapok közepére tesszük a töltelékanyagokat, meglocsoljuk pestóval és feltekerjük. Ennyi az egész – gyors, egyszerű, laktató és nagyon finom!

 

Még több zab az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top