Gasztro

Szendvics késsel villával? Így tálalnak az európai nemzetek (X)

Bár az európai étkezési kultúra, a terítés szabályai nagyjából egységesek, nemzetenként mégis akadnak eltérések. Összegyűjtöttünk néhány érdekes vagy éppen különös szokást a kontinens országainak asztalairól.

 

Étkezési kultúránkat az elmúlt évszázadok során illemszabályok sokasága formálta nemzetenként és társadalmi osztályonként, míg mostani formája elfogadottá vált. Az európai étkezési – és ezen belül a tálalási – kultúra egy nagy egységet alkot: területenként kisebb eltérések ugyan lehetnek (és vannak is), de az alapvető szabályok megegyeznek.

A hagyományos terített asztal fehér, amely elsősorban fehér abroszt és fehér étkészletet jelent. Az egyszerűen megterített asztalon is helyet kap a tányérok bal oldalán a szalvéta. A tányérok mellé a menühöz szükséges evőeszközök kerülnek, használati sorrendben kívülről befelé. Ugyanígy minden felszolgált italfajtához külön pohár jár, a tányér jobb oldala felé haladva.

Képünk illusztráció

A felsorolt alapvető szabályok mellett érdekes különbségeket is felfedezhetünk országonként vagy kulturális területenként:

A spanyoloknak van néhány nemzeti specialitásuk: asztalterítőjük gyakran színes, főként a meleg hatású árnyalatokat kedvelik. Nemzeti ételükhöz, a tapashoz régi szokás szerint egy poháron elhelyezett kistányérral terítenek és az asztal közepére teszik a többrekeszes tapas tálat.

A franciák hétköznapokon is eleganciára törekednek. A pasztellszínű abroszhoz porcelán és gyakran textilszalvéta is dukál. Étkezésük előétele rendszerint saláta, ehhez mindig tesznek kenyeres kosarat az asztalra.

A német asztaloknál mindenhez használnak evőeszközt, így vendégként nem árt a szendvicset is késsel-villával fogyasztanunk. Ugyanakkor a sör sem hiányozhat az ételek mellől, így a söröskorsó is része a terítéknek.

Képünk illusztráció

A hatalmas területű Oroszországban többféle étkezési kultúra is jelen van. Egységesnek mondható azonban, hogy a többfogásos étkezést egy szezonális, hideg előétel tállal (a zakuszkival) kezdik. Sok levest esznek, de azt nem az étkezés elején, hanem a húsételek között vagy után fogyasztják. Így a tálalással is ehhez igazodnak.

A változatos teríték megalkotásához jól jön a variálható asztalnemű. A WMF prémium konyhai termékei magas színvonalúak a design, a minőség és a felhasználhatóság területén is. Kiváló rozsdamentes nemesacél evőeszközeit, vágás-, karcolás- és ütésálló porcelán tányérjait és táljait ismét elérhetővé tette hűséges vásárlói számára a SPAR Magyarország.

Vásárolj 2017. október 5. és 2018. január 24. között a SPAR, INTERSPAR, CITY SPAR, SPAR partner és SPAR market áruházakban és keresd a WMF ProfiSelect termékeket. Ezeket most kedvezményes áron és pontgyűjtő akció keretében is hazaviheted.

www.sparhuseg.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top