Gasztro

Sásliliomevés lehet az új gasztroőrület

Gyomnövényevésre buzdít mindenkit egy brit gasztroblogger, Leda Meredith. A pitypang-, a mángold- és a tyúkhúrőrület után itt a legújabb dili, a sásliliomevés!

Érdemes tájékozódnia gyomirtás előtt annak, aki nyitott a nem kifejezetten hagyományos konyhai növények fogyasztására. A gyomvirágok között olyan kincsek bújhatnak meg, mint a vadspenót, a mángold vagy a pitypang. Leda Meredith azonban arra ösztönzi olvasóit, hogy kóstolják meg a sásliliomot is, ehhez négy tippet is ad.

Sásliliomevés az új gasztro-őrület

Edd a levelét!

Tavasszal, mikor a sásliliom kihajt, a friss zöld hajtását a föld fölött tíz centivel érdemes elmetszeni, és mint akár a bambuszt felhasználni. Keverni lehet krumplihoz vagy tésztához, de grillezve is megállja a helyét.

Edd a bimbót!

A szárba szökkent liliom bimbója is ehető. A virágbontás előtt álló hatalmas rügyeket párolva vagy sütve ajánlja fogyasztani a blogger. De savanyúságként is eltehető.

Edd a virágot!

A liliomnak ehetőek a szirmai, sok más növényhez hasonlóan, amiket vagy nyersen fogyasztva, vagy salátának elkészítve érdemes tálalni, de szárítva levesek, főzelékek ízesítője lehet.

Edd a gumót!

A sásliliom gumós növény, gumója szintén ehető. A krumplihoz hasonló módon kell feldolgozni és elkészíteni is, viszont kevesebb főzési időt igényel.

A sásliliomok nem tartoznak a liliomvirágúak rendjébe, ezért nem is mérgezőek. Sőt! Valamennyi alfaja ehető, enyhén édes, lágy ízű, Kínában évszázadok óta fogyasztják. Ott úgy is hívják, hogy sárga virágzöldség.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top