Gasztro

Limara péksége: pogácsák hétvégére

Legyen omlós, meleg, friss, tepertős és hagymás. És készüljön belőle nagyon sok. Ez a pogácsa titka. Figyelem, a tepertős függőséget okoz!

Tönkölyös-tepertős pogácsa

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • 12 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3-4 ek. fehérbor
  • 1 + 1 (a lekenéshez) tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 ek. só
  • 1 tk. cukor
  • 40 dkg, darálva tepertő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő150 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot és az élesztőt. Elkeverjük és félretesszük, hogy felfusson. A kétféle lisztet tálba mérjük, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Elmorzsoljuk a zsiradékkal, és a közepébe mélyedést készítünk. Ide tesszük a tejfölt, a tojást, a bort és a közben felfutott élesztőt. A tésztát alaposan begyúrjuk, majd lazán fóliába csomagoljuk és betesszük a hűtőbe egy-két órára. Ezután kivesszük, lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságú lappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a darált tepertő körülbelül háromnegyedét, majd háromba hajtjuk. Ehhez gondolatban három részre osztjuk a tésztát, a középsőre hajtjuk a bal szélsőt, majd annak a tetejére a jobb szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék tepertőkrémet és ismét háromba hajtjuk. A hajtogatott tésztát lazán becsomagoljuk, és legalább két órára vagy egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. Végül lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetejét egy éles késsel berácsozzuk és 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat és fél órán át újrakelesztjük. Ezután lekenjük őket egy egész felvert tojással, óvatosan, hogy az oldalán ne csorogjon le, mert akkor nem lesz szép leveles. 200 fokra előmelegített sütőben nagyjából 18 perc alatt pirosra sütjük.

 

Hagymás pogácsa

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg (friss) élesztő
  • 25 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 3 fej vöröshagyma
  • 1 + 1 (a lekenéshez) tojás
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál kacsazsír
Kategóriadesszert
Elkészítési idő180 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral, és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük. Tálba szitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a vajjal. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a tejfölt, a tojást és a közben felfutott élesztőt. Alaposan begyúrjuk a tésztát, majd lazán fóliába csomagoljuk és 2 órára hűtőbe tesszük. Míg a tészta pihen, megpirítjuk a hagymát. Ehhez a hagymákat megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A kacsazsírt egy serpenyőben felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymát, és gyakori kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. Félretesszük, kihűtjük. A hűtőben megkelt tésztát egy lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a pirított hagyma háromnegyedével és háromba hajtjuk. A tészta középső részére a jobb szélsőt, majd annak a tetejére a bal szélsőt. Az így kapott tésztacsíkra kenjük a maradék hagymát, majd azt is háromba hajtogatjuk. Lazán becsomagoljuk, és hűtőbe tesszük legalább két órára, de akár egész éjszaka is ott pihenhet. Végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk és egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapíros tepsire ültetjük, egy fél óráig pihentetjük, kelesztjük a pogácsákat, majd egy egész felvert tojással lekenjük a tetejüket. 200 fokra előmelegített sütőben 15-18 perc alatt pirosra sütjük.

 

 

Hajdinapogácsa (glutén- és tejmentes)

Hozzávalók:

  • 1 teáskanál cukor
  • 20 dkg hajdinaliszt
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg rizsliszt
  • 1 dl rizstej
  • 10 dkg, főtt és áttörve burgonya
  • 2 dkg (friss) élesztő
  • 1 teáskanál almaecet
  • 1 + 1 (a kenéshez) tojás
  • 1 teáskanál só
  • 5 dkg tápiókakeményítő
Kategóriadesszert
Elkészítési idő90 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A rizstejet meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel. Tálba mérjük a hajdinalisztet, a rizslisztet és a tápiókakeményítőt. Elkeverjük a sóval, és elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, az almaecetet, a főtt, áttört burgonyát, az őrölt köményt és a közben kissé felfutott élesztőt. A tésztát alaposan elkeverjük, kissé lágyabb, ragadós masszát kapunk. Rizsliszttel megszórjuk a munkalapot, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és a tetejét egy éles késsel berácsozzuk. Egy 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és sütőpapiros tepsire sorakoztatjuk. Azonnal lekenjük egy egész, felvert tojással, majd 45-50 percig hagyjuk kelni. Ezután még egyszer lekenjük tojással, megszórjuk a tetejét köménymaggal, és 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. 15-20 perc alatt sülnek meg. Kihűtjük és csak utána tálaljuk.

 

Süsd meg Limara ellenállhatatlan csigáit is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top