Gasztro

Gazdagságot hoz a karácsonyi bejgli

A modern háztartások ünnepi asztalán már nem biztos, hogy csak mákos vagy diós bejgli hirdeti a karácsonykor. Elődeinknél viszont ezt a két tölteléket használták, ráadásul nem véletlenül.

Bármilyen elcsépelt a mondás, mai napig igaz: ugyanis tényleg nincsen karácsony bejgli nélkül. Lassan két évszázada hagyomány a magyar családoknál, hogy az ünnepi asztal egyik kötelező süteménye a mákos és a diós bejgli, vagy magyar néven mákos vagy diós tekercs. Manapság nemcsak kétféle töltelékkel ízesítik a süteményt, hanem népszerűek a gesztenyével töltött vagy aszalt gyümölccsel turbózott változatok is. Az nem kétséges, hogy utóbbiak is isteniek, viszont egyáltalán nem véletlen, hogy elődeink a mákot és a diót választották töltelékül.

Több száz éves a bejgli

A sziléziai kalácsot, vagyis a bejglit a 14. század óta ismerik Európában. A német eredetű elnevezés azt jelenti, hogy elhajlított. Magyarországon a 19. század második felében kezdték el ünnepelni a karácsonyt, ezzel egy időben terjedt el a bejglisütés szokása is. A tekercs gyorsan felváltotta az ünnepi kalács helyét.

Gazdagságot hoz a karácsonyi beigli

Nemcsak hazánkban, hanem Lengyelországban is hagyománnyá vált a bejglisütés. A sütemény ott hasonlóan készül, mint a magyar tekercs, de a lengyelek mandulásan is sütik, sőt a tetejét karamellel, mákkal és kandírozott narancshéjjal díszítik.

Boldogságot, gazdagságot hoz

A régiek szerint a mákos és a diós tölteléknek nagy jelentősége volt a karácsonyi bejgli esetében. A népi hiedelem azt mondja, hogy ha szenteste eszünk mákot, az bőséget és boldogságot, azoknak a lányoknak pedig, akik szeretnének férjhez menni, gyors házasságot hoz. A diót rontás ellen ették elődeink. Gyógyhatást tulajdonítottak neki, sőt jósoltak is belőle. A dió nemcsak ételként van jelen a karácsonyi asztalon, hanem díszként is sokat hozzátesz az ünnepi hangulathoz.

Ha megjött a kedved a bejglisütéshez, ne fogd vissza magad. Hoztunk néhány receptet, amelyek közül kedvedre válogathatsz. Ami viszont mindenképpen fontos, az az, hogy megfelelő minőségű alapanyagot válassz a sütéshez, hiszen azok adják a csodás tekercsek ízét, zamatát.

Bejglireceptek az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top