Gasztro

Így készül a jó lekvár

A lekvárfőzésnek nagy hagyományai vannak nálunk, és előbb-utóbb mindenkiben felmerül, hogy jó lenne a nagyi nyomdokaiba lépve saját gyártmánnyal is előrukkolni. Nem csak nekik szól az alábbi lekvárfőzési tippgyűjtemény, amelyben az alapvető fogásokon kívül akadnak a gyakorlottabbak számára hasznos praktikák is.

A nyár ízbombáit és vitamintartalékait az előrelátó háziasszony megpróbálja télire is átmenteni. Ennek egyik jó módja a lekvárkészítés. Nem olyan bonyolult munka, mint amilyennek gondolnánk. Trükkök azért persze vannak, amikkel emelhetjük házi lekvárunk minőségét.

Így készül a jó lekvár
 

1. A legfőbb alapszabály hogy csak egészséges gyümölcsöt használj fel a lekvárhoz! Ne legyen se erjedőfélben, se éretlen, se ütődött a gyümölcs.

2. Tanácsos idényjellegű gyümölcsökből válogatni, amikor nekiállunk a lekvárgyártásnak. Az itthoni termés rendszerint jobb minőségű, zamatosabb, mint a külföldi áru, ezért keressük az őstermelők portékáját. Ebből is lehetőleg a szezon vége felé vásároljunk be, mert ekkorra több, értékes ízanyag és vitamin halmozódik fel benne.

3. Az édesítés fontos lehet az ízek miatt, de a cukor nem ezért ajánlott a lekvárfőzéshez, hanem mert tartósító anyagként szolgál. Nem mindegy viszont, hogy milyen cukorral dolgozol: az normál étkezési cukor helyett inkább kifejezetten erre a célja gyártott cukrot vásárolj. Ezzel lerövidül a forralás ideje, és így több értékes anyag marad a masszában.

4. Ha nem szeretnéd nagyon megcukrozni az lekvárt, akkor használj mézet. A cukrot azonban nem érdemes kihagyni a listáról, mert tartósít, és így nem szükséges mesterséges tartósítószerek használata.

5. Ha kevés cukorral és tartósítószer nélkül dolgozol, akkor kizárólag légmentesen záró, fémfedelű, csavaros üvegbe töltsd a lekvárt.

6. Csak alaposan kitisztított üvegekkel és edényekkel dolgozz. Egy egyszerű mosás még nem távolít el minden piszkot és baktériumot – amik később erjedést vagy penészesedést idézhetnek elő –, ezért jó alaposan “főzd ki” forró vízben az üvegeket. A tömény alkohol szintén jól fertőtlenít, inkább ezt használd mosogatószer helyett. A fertőtlenített üvegeket egy tiszta ruhára szájjal lefelé fordítsd és csöpögtesd ki. Belül ne törölgesd meg, mert a ruháról szennyeződés kerülhet az üvegbe.

7. A frissen feltöltött üvegeket rázogasd meg, hogy a lekvárból kijöjjön a levegő. Ezzel egy kis helyet is nyersz, és elejét veszed a későbbi, nem kívánt erjedésnek is.

Így készül a jó lekvár
 

8. Főzéshez minél nagyobb, széles szájú edényt használj, mert ebből a víz gyorsabban elpárolog. Fontos az is, hogy elég magas legyen az edény fala, hogy a lekvár ne fusson ki, a feneke pedig vastag legye, mert abban nem ragad le olyan könnyen az anyag.

9. Fagyasztott gyümölcsből is lehet lekvárt készíteni. ha nyáron nincs időd megfőzni, akkor csak mosd meg alaposan a gyümölcsöt, és tedd a mélyhűtőbe. Ha elérkezik az idő, előveheted, és máris indulhat a lekvárgyártás!

10. A megvásárolt vagy leszüretelt gyümölcsöt lehetőleg azonnal, de legkésőbb másnap érdemes befőzni. Szedés után a gyümölcsben erjedési folyamatok indulnak be, ez nem használ az ilyen gyümölcsből készült lekvárnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top