Gasztro

Etikett a szépen megterített asztal körül (X)

Közelednek az év végi ünnepi ebédek és vacsorák, így érdemes feleleveníteni az asztali etikett apró finomságait, hogy mindenki jól érezze magát a vendégeskedés közben. Nézzünk most néhány hasznos illemszabályt és néhány megmosolyogtató bakit.

 Képünk illusztráció

A stílusosan megterített asztalnál mindenki egy kicsit elegánsabban igyekszik viselkedni: ennek titka nem túl bonyolult, csupán néhány szabályra érdemes odafigyelni. Az egyik, hogy étkezéskor a kanalat vegyük a jobb kezünkbe, a főfogásnál pedig a jobb kézben legyen a kés és balban a villa, feltéve, hogy jobbkezesek vagyunk. Az evőeszközöket a felső harmaduknál fogjuk meg. Próbáljuk a kanalat úgy tartani, hogy hüvelyk- és mutatóujjunk között ne álljon ki a vége.

Sokan ma is úgy tudják, hogy kifinomult, ha valaki eltartja a kisujját, vagy az evőeszközök végét fogja vágás közben – valójában nem így van. Amíg az evőeszközöket használjuk, ne is érintsük az asztalt, így biztosan elkerülhető lesz a könyökölés, de az éppen üres kézfejünket pihentethetjük a tányér mellett.

Kerüljünk el néhány gyakori bakit! A kanalat ne vegyük egészen a szánkba, és a villára is csak akkora falat kerüljön, amelyet még könnyedén meg tudunk rágni. A kés sosem érhet az ajkainkhoz, még abban az esetben sem, ha a gusztusos, szaftos ételt szívesen lenyalogatnánk. A vacsora végén pedig addig ne álljunk fel helyünkről, amíg mindenki be nem fejezi az étkezést.


Így együk a karácsonyi halat!

A karácsony a halfogyasztás ideje is, ezért könnyen lehet, hogy halkéssel és szálkával is találkozunk. A halkés lapos és életlen, mert ezzel nem vágni kell, hanem a húst lefogni, majd ezután a villával elhúzni a falatot. Ha szálka kerül a szánkba, diszkréten takarjuk el a szánkat, és a szálkát ezután helyezzük a tányér szélére.

Terítsük meg elegánsan a karácsonyi asztalt!

Szeretnél hasonlóan stílusos vendégséget, de hiányoznak az eszközök hozzá, vagy szükség lenne még néhány apró ajándékra a karácsonyfa alá? A WMF prémium konyhai termékei magas színvonalúak a design, a minőség és a felhasználhatóság területén is. Kiváló rozsdamentes nemesacél evőeszközeit, vágás-, karcolás- és ütésálló porcelántányérjait és -táljait, valamint kiegészítő eszközeit ismét elérhetővé tette hűséges vásárlói számára a SPAR Magyarország.

Vásárolj 2017. október 5. és 2018. január 24. között a SPAR, INTERSPAR, CITY SPAR, SPAR partner és SPAR market áruházakban, és keresd a WMF ProfiSelect termékeket! Ezeket még az ünnepek előtt, kedvezményes áron és pontgyűjtő akció keretében is hazaviheted. Vásárláskor minden elköltött ezer forint után egy hűségpontot kapsz, amelyet pontgyűjtő füzetbe ragasztva gyűjthetsz és ezután válthatsz be a kiszemelt készletre.

További részletekről a www.sparhuseg.hu oldalon olvashatsz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top