Gasztro

Csupa csoki karácsony – üdv a csokiparadicsomban!

A csokirajongók számára eljött az év legjobb része: karácsonykor elő lehet venni a bonbonformákat, nekiállhatunk a kedvenc trüffelek, pralinék elkészítésének, sőt akár még a szaloncukrokat is elkészíthetjük házilag. Csokis karácsonyi tippeket hoztunk.
Csupa csoki karácsony -üdv a csokiparadicsomban!

Egy igazi csokiimádó minden évszakban megtalálja a módját annak, hogy kedvenc alapanyagát élvezhesse: egy jó csokifagyi vagy csokiturmix hűsít nyáron, csokis sütik sora lendít át minket a szürke őszi napokon, és csokiba mártott eperrel búcsúzunk a tavasztól, a tél pedig maga a csokiszezon. Különösen az adventi időszak, amikor megannyi alkalom kínálkozik arra, hogy kedves csokis gasztroajándékokkal lepjük meg ismerőseinket, szeretteinket Mikulásra, vagy akár karácsonyra.

Csupa csoki karácsony -üdv a csokiparadicsomban!

Kezdőknek érdemes egyszerűbb gombócok, trüffelek készítésével kezdeni a csokigyártást, de hasonlóan egyszerű, mégis jópofa ajándék lehet a csokinyalóka és csokitallér is. Csokinyalókát úgy készíthetünk, hogy olvasztott csokoládét csorgatunk egy sütőpapíros tálcára, 4-5 cm átmérőjű kör alakúra formázzuk a csokit egy tányér hátlapjával, ráhelyezünk egy 10-12 cm hosszú papír szívószálat, és rácsorgatunk még egy pici csokit a szívószálra, majd hűtőbe tesszük a tálcát, míg a csoki teljesen megdermed. Ugyanígy készíthetünk csokitallért is, csak nagyobb kört formázunk, és nem teszünk rá szívószálat. A csokinyalókát díszíthetjük szórócukrokkal, a csokitallérra pedig aszalt gyümölcsöket, mogyorót is szórhatunk.

Készíthetünk házi bonbonokat is, amelyhez különféle szilikon- és polikarbonát formákat lehet kapni. Annyi a dolgunk, hogy a formákat kikenjük olvasztott csokoládéval, majd megdermedve kipattintsuk a formából a kész bonbonokat. Lehet tömör tej/ét/fehér csokoládé a bonbon, de kis gyakorlás után meg lehet próbálkozni a töltött bonbonokkal is. Ilyenkor különösen kell vigyázni, hogy megfelelően ki legyen kenve a forma, és fontos, hogy a töltelék ne legyen túl híg, mert különben átázik majd a bonbon. A töltelék tetejére is olvasztott csokoládét csorgatunk, így lesz talpa a bonbonunknak, miután a hűtőben megdermedt a csokoládé. A kész bonbonokat csakúgy, mint a trüffeleket, papírkapszlikba ültethetjük, és egy szép kis dobozba téve kedves gasztroajándék lehet munkatársaknak, rokonoknak, barátoknak egyaránt.

Tovább a teljes cikkhez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top