Gasztro
Szponzorált tartalom

Amiért nem élhetünk paradicsom nélkül

Fogadjunk, hogy nem is gondolnád, mennyi jótékony hatása van a paradicsomnak. Elmondjuk, miért érdemes mindennap paradicsomot enni vagy paradicsomlevet inni.

Az egyik ok, amiért nem élhetünk paradicsom nélkül, az az, hogy csakis ez a zöldség tartalmaz jelentős mértékben likopint, azt az antioxidáns hatású vegyületet, amely a kutatások szerint tökéletes ellenszere a káros szabad gyököknek. Egészségmegőrző hatása is ismert, egyes daganatos megbetegedések kapcsán kimutatták ugyanis, hogy a likopin csökkenti a betegségek kialakulásának esélyét. Ám sokan nem is gondolnák, hogy ebben az esetben azok járnak jobban, akik a főtt vagy párolt paradicsomot választják. Ugyanis azokban kétszer-háromszor annyi likopin van, mint a nyers változatban. Azoknak, akik tudatosan szeretnék bevinni a szervezetükbe a likopint, érdemes naponta egy nagyobbacska paradicsomot megenniük, az tartalmazza az ajánlott napi mennyiséget. Ahhoz, hogy az antioxidáns hatású vegyület felszívódjon, érdemes valamilyen finom olajjal együtt fogyasztani a paradicsomot, ugyanis a vegyület zsírban oldódik.

Minden amerikai hűtőjében megtalálható – mi az? Hát persze, hogy a jó öreg ketchup. Leöregezni pedig valóban ér, hiszen bármennyire hihetetlen, immár több mint háromszáz éves a paradicsomos álom. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy annak idején, az 1700-as évek elején, amikor a mai ketchupok elődjét megálmodták Kínában, egészen más összetevőkből állt. Halból és fűszerekből készült páclé volt. Aztán amikor az európai tengerészek Ázsiából hazatértek, hozták magukkal a ketchupot is. A mai, paradicsomos változat az 1800-as évek elején indult útjára. Cukrot egészen biztosan nem tartalmazott, sóval tartósították. A mai változathoz hasonlót 1876-ban dobott piacra a híres Heinz család, akiknek jóvoltából az egész világ megismerhette a paradicsomos csodát.

paradicsom előnyök

A paradicsomnak számos pozitív tulajdonsága van azon kívül, hogy isteni, és likopint, azaz antioxidáns vegyületet tartalmaz. Sok nyomelem, vitamin, ásványi só, flavonoid található az érett termésben. A paradicsom összetevői nemcsak a daganatos sejtek kialakulását gátolják, hanem gyulladáscsökkentő, meszesedést gátló tulajdonságuk is van, de vértisztítónak, vesetisztítónak is mondják a zöldséget. Azoknak, akik tisztítókúrába kezdenek, érdemes naponta 3 deci paradicsomlevet meginni. Mivel minden korosztály fogyaszthatja, ideális az egész család számára. Gyulladáscsökkentő hatását a népi gyógyászatban is kihasználják, a gyulladt, gennyes területekre borogatásként teszik a paradicsomot.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top