Gasztro
Szponzorált tartalom

7 érdekesség, amit nem tudtál a sajtokról: fényűző nemesi lakomák és ókori görög harcosok étke volt

A görögök mellett a rómaiak egyenesen sajtfanatikusok voltak, és már a Biblia is említést tesz a sajtról. Érdekességek a sajtok világából.

Szendvicsre, rántva, köret megkoronázására, chipset készítve belőle, krémként, szőlő mellé – a sajt finom! Akárhogy is esszük, a sajt évezredek óta az emberiség egyik kedvenc étele.

Ókori sajtok

Az ókori rómaiak nagy sajtrajongók voltak, és nagy sajtvásárokat rendeztek, a görögök Isten ajándékának tartották, de a Biblia szerint már Dávid és Góliát is ismerte a juh- és kecskesajtot. Korabeli ásatások igazolták, hogy a Tigris és az Eufrátesz folyók közötti területen időszámításunk előtt 7 ezer évvel is készítettek már sajtot.

A sajt kiállta a történelem próbáját

Az ókorban a sajt ugyanúgy ott volt a fényűző lakomákon, mint a katonák étrendjében. A középkorban az uralkodók is rajongtak érte, különösen Nagy Károly, aki egyenesen Roquefort-ból hozatta a sajtot. A sajtkészítés tudományát sokáig a kolostorokban őrizték.

Az első sajt véletlen készült?

Az első sajt készítéséről számos legenda kering, az egyik szerint a közel-keleti nomádoknak köszönhetjük. A vándorló életmódot folytató nomádok állatok gyomrából készült tárolókban vitték magukkal a tejet, amely idő közben megaludt, és túró, majd sajt érlelődött belőle.

Ezért lyukas a sajt

A sajtban enzimek idézik elő a molekulák és fehérjék erjedését, amelynek során kialakul az adott sajtra jellemző aroma és illat. Az erjedés során gáz is képződhet, amely ha nem tud távozni, lyukakat formál a sajtban, azaz gázbuborék keletkezik, és a sajt lyukacsos lesz.

Léteznek eleve laktózmentes sajtok

Laktózmentes sajt nem csak mesterséges eljárással készülhet. Nézd meg a sajt címkéjét, amelyen az összetevőket találod, és amelyiken azt látod, hogy 100 gramm sajtban 0,1 g szénhidrát vagy cukor van, akkor biztos lehetsz benne, hogy a sajt laktózmentes. Vagyis akkor is laktózmentes egy ilyen sajt, ha az nincs külön feltüntetve a csomagolásán.

Védi a szívedet

Amellett, hogy a sajt gazdag cinkben, foszforban, kalciumban és fehérjében, a vérnyomásra is jó hatással lehet. Ha rendszeresen fogyasztasz sajtot, nemcsak a vérnyomásodat tarthatod kordában, hanem a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát is csökkentheted.

Jót tesz a szemnek

Azt szinte mindenki tudja, hogy a sajt gazdag kalciumban, napi 4 dkg sajt fedezi a felnőtt szervezet napi kalciumszükségletét. De emellett a sajtok bővelkednek a szervezetünk számára nélkülözhetetlen, zsírban oldód vitaminokban, mint amilyen a szemünk egészségére jó hatással lévő A-vitamin, valamint a vérszegénység ellen ható B12-vitamin.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top