Gasztro

Nem csak az epret hazudhatják magyarnak a piacon

Az eperbotrány után máris itt van még egy gyümölcs és egy zöldség, amit a FruitVeB volt alelnöke szerint magyarnak hazudnak.

Mint arról már az nlc. is beszámolt, meglehetősen nyíltan, mások szeme láttára csomagolják át a Nagybani Piac néhány standján a spanyol vagy görög epret magyarnak. A 300 forintos importeperből simán lesz 1000, de akár 1800 forintos is kilónként, mire a fogyasztóhoz kerül, magyar eperként – mondta el egy termelő a 24.hu-nak, aki maga is tanúja volt az átcsomagolási gyakorlatnak.

Csizmadia György gyümölcstermelő, a FruitVeB volt alelnöke ma az Inforádiónak azt mondta, a görögdinnyével és a fehér paprikával is gyakran átverik a fogyasztókat.

Videók bizonyítják

Csizmadia számos termelővel tartja a kapcsolatot, és videókat is kapott a finoman szólva sem túl etikus gyakorlatról. „A görögdinnyével szokott előfordulni, hogy Görögországban már szezon vége van, nálunk éppen indul, és ilyenkor az olcsó áru a szabad áramlás miatt megjelenik Magyarországon.”

A zöldségeknél is van egy „tipikus termék”, a fehér paprika, ahol elég erős az árkülönbség, igaz, a magyarországi termelők védjegyeztetik a termékeiket – mutatott rá a termelő, aki szerint rajtaütésszerű ellenőrzésekkel lehetne visszaszorítani a csalást, ám ennek a gyakorlata emberhiány miatt nem jellemző, nem lehetséges.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top