Gasztro

Hőálló krumplit fejlesztettek ki

Még a nyár közepén is növeszti a gumókat.

Hőálló burgonyát fejlesztettek ki német kutatók: még a nyár közepi, több mint 29 Celsius-fokos napi hőmérsékletek mellett is jó minőségű gumókat növesztett a növény – közölte az erlangeni-nürnbergi Friedrich Alexander Egyetem (FAU) kutatócsapata.

A hagyományos burgonyafajták „növekedési programjuk átkapcsolásával” reagáltak a hőre: több zöld hajtást és levelet növesztettek, de kevesebb vagy akár egyetlen egy gumót sem – mondta Uwe Sonnewald, a biokémiai tanszék vezetője.

Speciális fehérje gátolja a növekedést

A teszteket egyelőre laborban végezték. Ennek során a burgonyafajtákat az üvegházban magas hőmérsékletnek tették ki – nappal több mint 29, éjszaka 27 foknak. A következő lépésben a kutatók terepkörülmények között fogják tesztelni a burgonyákat.

A biokémikusok azt keresték, miért korlátozza a hő a gumónövekedést, és egy 19 nukleinsav-építőelemből (nukleotidból) álló ribonukleinsavra (RNS) bukkantak. Megállapították, hogy az RNS magas hőmérséklet hatására egy speciális fehérjét termel, amely akadályozza a gumónövekedést. Az erlangeni szakértőknek sikerült kikapcsolniuk ezt az RNS-t.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top