Gasztro

Átverhetnek a piacon: magyarnak hazudják a görög epret

Előfordul, hogy görög és spanyol epret csomagolnak át magyarnak, amit aztán hatszoros áron adnak el.

Meglehetősen nyíltan, mások szeme láttára csomagolják át a Nagybani Piac néhány standján a spanyol vagy görög epret magyarnak. A 300 forintos importeperből simán lesz 1000, de akár 1800 forintos is kilónként, mire a fogyasztóhoz kerül, magyar eperként – mondta el egy termelő a 24.hu-nak, aki maga is tanúja volt az átcsomagolási gyakorlatnak.

Az átverés nagyon egyszerű: kiszedik az eredeti spanyol rekeszekből a kis átlátszó műanyag dobozkákat, és abból átöntik az epret a magyar felségjelű faládákba. Az epertermelő azért volt felháborodva az átcsomagolási akción, mert mint tapasztalta, a magyar gazdák áruját ilyen ellenszélben nem nagyon akarták megvenni a Nagybanin. Az import epret ugyanis kilónként 300 forintért is behozhatták, és még ha dupla vagy tripla áron kínálták, akkor is olcsóbban adták, mint a magyar termelő, aki szeretett volna 1000-1200 forintot kapni kilónként a hideg fóliás termésért.

„Nem az a baj, hogy import epret árulnak a piacon. De az nagyon nem korrekt, hogy magyarként árulják. Ha import, akkor azt kell kiírni. A fogyasztó majd úgyis az ár, a küllem és a minőség alapján dönt” – nyilatkozta a 24-nek a FruitVeb terméktanács volt alelnöke. A Nébih és a Nagybani piac még nem reagált az ügyre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top