Gasztro

4 ínycsiklandó variáció avokádókrémre

Az avokádókrém, vagy ahogy eredetileg nevezik, a guacamole, az egyik legkedveltebb mártogatós az egész világon. Ezt valószínűleg nemcsak isteni ízének köszönheti, hanem annak is, hogy otthon elkészítve csupa élettanilag kedvező hatású alapanyagból áll össze. 4 finom variáció következik guacamoléra.

Az avokádó Közép-Amerikából indult világhódító útjára, az ottani őslakosok évezredek óta termesztik és fogyasztják. Tápláló növény, magas fehérje- és olajtartalommal, amit csak nyersen fogyasztanak, mivel megfőzve keserű lesz az íze. Leszedés után pár hétig még tárolni kell, hogy beérjen, de aztán készülhet is az isteni avokádókrém.

Az eredeti avokádókrém

Az eredeti guacamolerecept Mexikóban született, pontosabban az azték konyha remeke. Érett avokádó és lime biztosan kell hozzá, a legfinomabb pedig nachosszal, azaz kukoricalisztből készült, háromszög alakú chipsszel, vagy burritóba töltve, esetleg babbal és csirkével.

Hozzávalók:

  • 2 érett avokádó
  • 2 lime
  • egy csipet só

Elkészítés:

  1. Az avokádót a csontmag mentén vágjuk ketté, szedjük ki a magját, majd egy kanállal kaparjuk ki a húsát a héjából.
  2. Kockázzuk fel, és tegyük turmixgépbe a csipet sóval és a lime levével együtt, majd addig turmixoljuk, míg krémes állagot nem kapunk.
  3. Ha rusztikusabbra szeretnénk, akkor elegendő az avokádó húsát villával összetörni, és belekeverni a többi hozzávalót.

Sonkahagymás avokádókrém

Az eredetinél egy picivel pikánsabb avokádókrém elkészítéséhez első körben hámozzuk meg a sonkahagymát, amelyet hosszúkás alakjáról ismerhetünk fel. Vágjuk fel egészen apróra és finomra, majd keverjük az előzőek szerint elkészített avokádókrémhez. Kínálhatjuk előételnek is aperitif mellé, vagy fehér húsokból készült főételhez.

Olívás avokádókrém

Az olívabogyóval készített guacamole ideális szendvicskrém lehet akár uzsonnára, akár villámgyorsan elkészíthető vendégváró falatkákra. 2 avokádóból készült guacamoléhoz 70 gramm magozott fekete olívabogyóra, egy gerezd fokhagymára és pár csepp olívaolajra lesz szükségünk. A sót mellőzzük, mert az olívabogyó már sós. A bogyókat és a fokhagymát is vágjuk fel apróra, és keverjük az összeturmixolt lime-os avokádóhoz, majd pár csepp olívaolajjal bolondítsuk meg.

Tonhalas avokádókrém

Az alap guacamoléhoz tegyünk 50 gramm tonhalkonzervet összenyomkodva, 2 kanál majonézt és 1 kanál apróra összevágott kapribogyót, amit előtte lemostunk. Ha teljesen krémes állagot szeretnénk, akkor mindenképpen turmixoljuk le az egészet. A tonhal, az avokádó és a lime kombinációja különlegesen finom ízt ad majd.

Joghurtos avokádókrém

Ezt a mártogatóst az egészen kifinomult ízlelőbimbókkal rendelkező vendégeknek készítsük el, igazi mexikói–görög (joghurt-)mix lesz belőle. 70 gramm natúr görög joghurtot és egy gerezd apróra felvágott fokhagymát adjunk a 2 avokádóból elkészített guacamoléhoz, de fontos, hogy görög joghurtot használjunk, hiszen az sokkal krémesebb (és nem folyós) állagú. Kínáljuk halételek mellé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top