Gasztro

Anya vagy, dolgozol és nem érsz rá mindennap főzni? Akkor ezt neked találták ki!

A „batch cooking” intézményét azoknak találták ki, akik szeretnék, ha a családjuk és persze saját maguk is, finom meleg étellel lennének ellátva egész héten, de vagy nem érnek rá, vagy egyszerűen nem szeretnének ezzel időt tölteni mindennap. A lényeg pedig, hogy mindezt megoldhatjuk heti egy főzéssel is, megfelelő szervezés után persze

A „batch cooking” szó szerint kötegelt főzést jelent, azaz egy olyan összehangolt műveletsorozatot, amiből csak jól jöhetünk ki. Itt most nem a random örömfőzésről lesz szó, ez a főzés időhatékonyságáról szól, a többit hagyjuk meg a hobbiszakácsoknak.

Hetente csak egyszer főzz! – szabályok

Ahhoz persze, hogy heti egynél többször ne álljunk órákig a konyhapult és a főzőlap előtt, vannak szabályok, amiket figyelembe kell venni.

  • Találni kell egy napot, amit be tudunk erre áldozni
  • Ki kell gondolni, milyen ételeket szeretnénk megfőzni, recepteket begyűjteni
  • Be kell vásárolni a hozzávalókat
  • Kellenek tárolóedények, fagyasztós zacskók
  • Helyet kell szorítani a hűtőszekrényben, fagyasztóban
  • Állítsuk össze végül a heti menüt, és e szerint tegyük hűtőbe vagy fagyasztóba az elkészült fogásokat

Hűtő vagy fagyasztó?

Vannak kész ételek, amelyek nagyon prímán elvannak pár napot a sima hűtéssel is:

  • Rizs – tilos fagyasztóba tenni, mert tönkremegy, ellenben a hűtőszekrényben eltartható jó pár napig
  • Hüvelyesek – mindkét helyen nagyon jól elvannak. Az előre főzéshez tökéletes alapanyagok: a bab, borsó, csicseriborsó.
  • Főtt, párolt zöldséget ne tegyünk a fagyasztóba, főleg ha előzőleg onnan vettük ki.
  • Beízesített darált hús, akár fasírtnak, akár hamburger pogácsának, tökéletesen eltartható a fagyasztóban.
  • A hűtőszekrényben pár napig szuperül elállnak a bekevert krémek: hummusz, guacamole, tzatziki.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top