Gasztro

Nagy a baj a Balatonnál

Egymilliós fizetéssel is vadászni kell a balatoni vendéglátósokat.

Küszöbön a balatoni nyári szezon, és a vendéglátók már most kétségbe vannak esve, nem tudják még, lesz-e aki dolgozik majd a part menti büfékben, éttermekben, szállóhelyeken. Hiába ígérnek több százezres, olykor milliós fizetéseket, képtelenség embert találni – írja a Pénzcentrum. Két hónapnyi megfeszített, de jól jövedelmező munka jól hangzik, de az Ausztriában, Németországban dolgozó magyar szakemberek ennyi időre nem jönnek haza. 

Tavaly volt olyan étterem, amely az interneten legalább húsz helyen hirdette az üres állásokat, mégsem akadt jelentkező. A nagyobb éttermek akár havi 800 ezer-1,2 millió forintot is kínáltak internetes hirdetéseikben egy szakácsnak havonta – plusz szállást és ellátást -, a szakképzett pincérek pedig 500-700 ezer forinttal kalkulálhattak jobb helyeken. Sőt, papírt sem kértek, csak a tapasztalatot: Balatonfüreden tavaly akad olyan egység, ahol 2000 forintot kapott óránként egy több szezonban bizonyított pultos. Ennek ellenére küszködnek a helyek, de nemcsak az éttermek, hanem a panziók, a szállodák is.

MTI Fotó: Varga György

Szakértők szerint kizárólag a csillagászati bérekkel nem lehet ma már hatékonyan toborozni, szemléletváltásra lenne szükség a tóparton és környékén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top