Gasztro

Gluténmentes banános keksz

Nagyon vajas, teljesen gluténmentes, és villámgyorsan elkészíthető. Mindent tud, amit egy keksztől elvárunk. A banán és az aszalt gyümölcsök szerelmeseinek kötelező!

Gyakran előfordul, hogy marad a gyümölcsös kosárban egy kis szottyos banán, amit már csak kerülget a család, de senki sem veti rá magát. Ilyenkor jöhet egy jó banánturmix reggelire, vagy keresünk a neten egy banánossüti-receptet. Íme az egyik legkönnyebben elkészíthető banánoskeksz-recept, ami ráadásul még a gluténmentes diétába is beilleszthető.

Mentes keksz

Sajnos egyre több gyerekről és felnőttről derül ki, hogy valamilyen élelmiszer-érzékenységben szenved, ami emésztőrendszeri, idegrendszeri vagy komoly bőrproblémákat eredményezhet. Sok fejtörést okozhat ilyen esetben, hogy milyen uzsonnát, nassolnivalót adjunk a gyerekeknek az iskolába, vagy mit kínáljunk vendégeinknek a tea mellé. Ezt a banános kekszek viszont bátran adhatjuk, hiszen sem glutént, sem tojást nem tartalmaz. Ha pedig a vajat növényi olajra cseréljük a receptben, vegánként is bátran fogyaszthatjuk.

Hozzávalók:

  • 50 g vaj
  • 45 g rizsliszt
  • 45 g burgonyakeményítő
  • 30 g banán
  • 35 g barna cukor
  • 14 g darált mandula

Elkészítés:

  1. A puha vajat eldolgozzuk a cukorral, majd hozzáadjuk az előzőleg összenyomkodott banánt.
  2. Összekeverjük a rizslisztet a keményítővel, majd a vajas-banános masszába dolgozzuk. Végül hozzáadjuk a darált mandulát is.
  3. Az így kapott masszát összedolgozzuk és egy kb. 3 cm átmérőjű hengert formázunk belőle. Hűtőben 1 órát pihentetjük.
  4. Ha összeállt, cukorba hempergetjük és 1 cm vastag karikákat vágunk belőle.
  5. 180 fokra előmelegített sütőben 14 percig sütjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top