Gasztro

Meghökkentő tények a parmezánról

Ha olasz konyháról és ételekről van szó, akkor a parmezán nem hiányozhat az étkezőasztalról – de azon túl, hogy őrülten finom, és ennek megfelelően eléggé borsos az ára, nem nagyon tudunk semmit erről a sajtról. Érdekességek a világ egyik leghíresebb konyhai alapanyagáról.

100 százalékban természetes eredetű, finom, könnyen emészthető, valamint kifejezetten tápláló és egészséges, hiszen gazdag fehérjében, E-vitaminban és ásványi anyagokban: röviden így jellemezhető az egyik legismertebb, hosszú érlelésű kemény sajt, a parmezán. Népszerűsége is ehhez mérhető (még a meglehetősen magas ára ellenére is), ha azonban jobban belegondolunk, túl sokat nem tudunk róla – épp itt az ideje hát egy rövid ismerkedésnek.

Érdekességek a parmezánról

  1. Olaszországban eredetvédett a Parmigiano Reggiano elnevezésű kemény sajt, ami azt jelenti, hogy csakis az adott tartományok (Mantova, Reggio Emilia, Modena, Bologna és természetesen Parma) területén készült termékeket lehet ezzel a névvel illetni. 
  2. 1 kg parmezán előállításához 14 liter tejre van szükség, ami természetesen csak a megadott régiókból származhat. Ennek köszönhetően már 25 gramm parmezán is elegendő, hogy nagyobb adag fehérjéhez juttassuk szervezetünket, és akár izomnövelő hatást is el lehet vele érni, ha kondizás előtt kapunk be belőle egy kicsit.
  3. A parmezán laktózmentes, a hosszú érlelési folyamat során ugyanis természetes úton lebomlik a tejcukor, így bátran fogyaszthatják a laktózérzékenyek is.
  4. A Parmigiano Reggiano csakis olyan tejből készülhet, amit kizárólag friss füvet rágó tehén adott, ráadásul az állatok legelői is ellenőrzött területek. Így biztosítják, hogy a sajt is kizárólag természetes összetevőkből álljon. 
  5. Az érlelési időtől függően változik a parmezán ízvilága. A 18 hónapig érlelt parmezánt kóstoljuk szárzellerrel, sárgabarackkal vagy sárgadinnyével, míg a 24 hónapig érlelt sajtokat inkább levesek, tésztaételek készítésekor vessük be. A 22-30 hónapos parmezánokat olyan karakteresebb ételek elkészítéséhez vehetjük elő, mint a halcarpaccio vagy a sült marhahús.
  6. Már a 12. században készítettek parmezánt az említett olasz vidékeken, sőt a Mediciek idejében fizetőeszköz volt, és parmezánbankot is alapítottak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top