Gasztro

A világ legfinomabb sütikrémje pisztáciából

A pisztáciakrém elkészítése igazán nem bonyolult, mégis fantasztikusan új ízt adhatunk süteményeinknek. De persze egyszerűen kiskanállal is bátran nekieshetünk.

A cukrászkrémek repertoárja szinte végtelennek tűnik: a vaníliapudinghoz hasonló angol krémtől a diplomatakrémen és a mandulakrémen át a selyemkrémig tartó választék egész zavarba ejtő. Mindenesetre ha igazán finom, de könnyen kivitelezhető házi sütit akarunk készíteni, kezdjük az egyszerű vaníliás cukrászkrémmel – de azért a csavart se hagyjuk ki belőle.

Pisztáciával minden szebb

Ha szeretnénk elkápráztatni a családot vagy a vendégeket valami különlegessel, akkor a pisztáciára biztosan számíthatunk. Turbózzuk fel tehát a cukrászkrémet pisztáciával, ami sokak gyengéje, ráadásul olyan jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre – csökkenti a koleszterinszintet, továbbá gazdag antioxidánsokban, valamint E-, B- és A-vitaminban is –, hogy már csak emiatt is ki kell próbálnunk.

Ja, csak ne spórold ki a pisztáciát

Csak a legnagyobb rajongók kedvéért, próbáljátok ezt ki. http://www.woolfool.net/wordy/wordy.php?wordy_id=116 (egyelőre csak FF-al, vagy Chrome-mal) Bud Spencer: Van vanilia, karamell, tutti-frutti, rumosdió és kávé Terence Hill: Oké, akkor legyen tiszta csokoládé egy kis pisztáciával

Pisztáciakrém

Az elkészült pisztáciakrémet bátran odakenhetjük mindenhova, ahová korábban vaníliapudingot tettünk: piskótába, tortába, pohárkrémbe. Ha a tetejére apróra darabolt pisztáciát szórunk, még tovább fokozhatjuk az élvezeteket a különféle állagok keverésével, ha pedig szeretnénk lazítani a krém állagán, hogy könnyedebbnek tűnjön, keverjünk hozzá felvert tejszínhabot. Persze a fogyókúrázók vigyázzanak, ez egy nagyon is édes bűnbeesés lesz.

Hozzávalók:

  • 6 tojás sárgája
  • 45 g kukorica- vagy rizskeményítő
  • 140 g cukor
  • 4 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 1 dl habtejszín
  • 90 g pisztáciapaszta

Elkészítés:

  1. A tejet és a tejszínt melegítsük össze. Tegyük bele a vaníliarúd kikapart magjait és a vaníliarudat is.
  2. Amikor a tejszínes tej épp forrni kezdene, zárjuk el, és hagyjuk ázni a vaníliarudat kb. 5 percig.
  3. Közben a tojássárgákat keverjük ki homogén állagúra a cukorral. Amikor már habos és kifehéredett, szitáljuk hozzá a keményítőt, és keverjük el alaposan.
  4. A tejből vegyük ki a vaníliarudat, és öntsük a tojásos részhez, majd az egészet tegyük vissza a tűzre egészen alacsony fokozaton, folyamatos kevergetés mellett.
  5. Közben jöhet hozzá a pisztáciapaszta is, addig kevergessük, míg szép sűrű, pudingállagú nem lesz, majd vegyük le a tűzről.
  6. Tegyük át egy üvegedénybe, és fedjük le fóliával úgy, hogy a fólia a krémhez érjen. Így nem „bőrösödik” meg a krém teteje, amíg félre tesszük hűlni. Amikor langyosra hűlt, betehetjük a hűtőszekrénybe is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top