nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
5 trükk, hogy megszerettesd a gyerekkel a zöldségeket

5 trükk, hogy megszerettesd a gyerekkel a zöldségeket

Nem lehetetlen küldetés.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A gyerekek, tisztelet a kivételnek, nem szeretik a zöldségeket. A gyümölcsöket is megválogatják, na de a zöldségek… sajnos nem lennének toplistásak, ha 14 éven aluliak állítanák össze a heti menüt. Van azonban pár trükk, amivel akár észrevétlenül is megkedveltethetjük velük azokat a zöldségeket is, amelyeket eddig valamilyen oknál fogva még csak meg sem akartak kóstolni. Merthogy a zöldségekkel gazdagított kiegyensúlyozott táplálkozás a gyermekek fejlődése szempontjából is alapvetően fontos.

1. Kreativitás és tálalás

Rugaszkodjunk el az eddig megszokottaktól, tálaljuk a zöldségeket vicces formában: akár egy mosolygós arcot is kirakhatunk a tányérra zöldségekből, hátha így kedvet kap gyermekünk. De készíthetünk gyümölcsökkel kevert zöldséglevet is, ami biztosan leveszi őket a lábukról, hiszen édes ízével, színeivel ellenállhatatlan.

Egy efféle jópofa arckép máris kívánatosabbá teheti a zöldségeket

2. Játssz az étellel!

Még hogy az étel nem játék! Már akinek. Nyugodtan kardozzatok a szárzellerrel vagy a répával, készítsetek sünit a karalábéból és fogvájóból. Játék közben pedig észrevétlenül harapjatok egyet-egyet a zöldségekből.

3. Kezdjétek kicsiben!

A gyerekek megijednek a nagy adag zöldségtől. Kezdjetek neki egészen kicsi adagokkal. Mindenből legyen egy kicsi, amit egyedül megkóstolhat a gyerek.

4. Készítsd másként

Nagyanyáinktól eredő gyakori főzéstechnológiai szokás, hogy a zöldségeket agyonfőzzük. Ez teljesen felesleges, hiszen a minél hosszabb ideig tartó hőkezelés során elvesztik értékes tápanyag-, vitamin- és ásványianyag-tartalmukat. Próbáljuk ki sütőben, kevés olívaolajjal megsütni a felszeletelt répát, édesburgonyát, kelbimbót, vagy brokkolit. Teljesen más ízvilágot kapunk, a textúra pedig roppanós marad, ha időben kivesszük.

5. Otthoni kiskert

Ha van saját kertetek, mindenképpen kerítsetek el egy kis részt, ahová palántákat tudtok ültetni, de akár a teraszon vagy a konyhaablakban is érdemes egy-egy cserépben paradicsom- vagy paprikapalántát nevelgetni a gyerekekkel közösen. Biztos, hogy boldogan megkóstolják a saját nevelésű zöldségeket, ha eljön a szüret ideje.

Az együtt nevelt zöldség sokkal kívánatosabb

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon