Gasztro

5 érdekesség, amit eddig nem tudtál a pizzáról

A világon legeldugottabb pontján is ismerik a pizzát, a többég pedig szereti is ezt az eredetileg olasz ételt. Ott van velünk egy sietős hétköznap estén, a gyerek szülinapi bulijában és barátokkal otthon filmnézős estén is. Azt gondoljuk ismerjük, pedig van 5 érdekesség, amit eddig nem is sejtettünk róla.

Olaszországból indult világhódító útjára, mára már tényleg mindenhol szeretik, főleg az USA-ban van nagy rajongótábora. Mondjuk a pizza amerikai verzióját kevés olasz értékeli. A pizzatésztára kerülő feltétek pedig az eredeti olasz recepteken túl az adott helyi gasztronómiából is merítenek. Lássuk milyen érdekességeket tudunk a pizzáról:

1.Egészséges. Ez lehet, hogy első hallásra furcsán hangzik, de ha az eredeti olasz receptúrát követjük, akkor olyan nagyot nem ártunk a pizzával szervezetünknek. Az alaprecept ugyanis minden szükséges tápanyagot tartalmaz: liszt-szénhidrát, mozzarella-fehérje, olívaolaj-egyszerű és telített zsírsavak, paradicsom-likopin és antioxidáns. Ebben a formában csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések és a vastagbélrák kockázatát.

2.Sokszínű: egy átlagos olasz szupermarketben 45 fajta fagyasztott pizza közül lehet választani: kerek vagy négyszögletes, töltött vagy egyszerű margherita, bio, teljes kiőrlésű, gluténmentes, laktózmentes.

3. Legkedveltebb. Az Egyesült Államokban másodpercenként 350 szelet pizzát adnak el, míg Olaszországban évente 2002 km-nyi pizzát rendelnek házhoz.

A világon a legkedveltebb házhoz rendelős étel a pizza

4. A hegymászó pizza eredetileg az amerikai hadsereg számára készült és különleges tulajdonságai vannak: 36 hónapig megtartja illatát, ellenáll az afrikai hőségnek, a sarki hidegnek, repülőből ejtőernyővel kidobva is épségben marad.

5. A kambodzsai pizzériák specialitása a marihuánával feljavított boldogság pizza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top