Gasztro

A tökéletes vacsora elegáns és gyors: joghurtos-lazacos rizottó

Szeretnél egy igazán kifinomult fogást varázsolni a vacsoraasztalra viszonylag rövid idő alatt? Akkor ezt az istenien finom joghurtos-lazacos rizottót neked találták ki.

Ez a rizottó akár egy kettesben eltöltött, romantikus vacsora kezdete is lehet, vagy barátokkal beszélgetős estéé. Ráadásul a rizottó frissen elkészítve az igazi, így nyugodtan vonjuk be a főzésbe vacsorapartnerünket is.

A tökéletes rizottó

Az olaszok szerint, ők meg csak tudják, a tökéletes rizottó törődést, odafigyelést igényel. Ezért már az alapanyagokat válogassuk akkurátusan össze. A legjobb ha hosszú szemű rizottórizst (carnaroli) használunk, ez ugyanis önmagában kissé édeskés ízű, és főzés közben sem esik szét. Szépen felveszi a krémes folyadékot, éppen ezért illik hozzá a joghurtos szósz.

Joghurtos-lazacos rizottó, hozzávalók:

  • 35 dkg carnaroli rizs
  • 1 fej hagyma
  • 5 dl zöldségalaplé
  • 1  közepes burgonya
  • 4 dkg vaj
  • 1 dl fehérbor
  • 25 dkg lazac
  • 3 ek. görög joghurt
  • őrölt fekete bors

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk a vajon.
  2. A burgonyát hámozzuk meg, vágjuk egészen kis kockákra, és mehet a hagyma mellé. Forgassuk jól át a vajas hagymán.
  3. Adjuk hozzá a rizst, várjuk meg, míg kissé áttetszőek nem lesznek a szemek, és öntsük hozzá a fehérbort, pároljuk el.
  4. Merőkanalanként kezdjük el adagolni a zöldségalaplevet. A következő kanál alaplé előtt várjuk meg, amíg a rizs az előzőt beitta. Ez nagyjából 15 perc.
  5. Az utolsó kanál alaplé előtt a felkockázott lazacdarabokat is keverjük a majdnem kész rizottóhoz.
  6. Öntsük rá az utolsó adag alaplevet, és vegyük le a tűzhelyről.
  7. Keverjük hozzá óvatosan a görög joghurtot, és már tálalhatjuk is.

Lazacos rizottó

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top