Gasztro

Hétvégi menü – Márpedig halat eszünk, mese nincs!

Mindenki halevőnek születik, csak időközben eltévedünk. De én segítek nektek visszatalálni a halakhoz akkor is, ha nem akarjátok!

Mindenkinek van valami mániája. Van, aki gyufaskatulyákat gyűjt, van, aki csak piros rúzst hajlandó használni, és vagyok én, aki elhatároztam, hogy juszt is halevő nemzetet faragok magunkból.

Hogy mindenki halevőnek születik, arra a kislányom a legjobb példa.

Az első szilárd tápláléka egy jó helyről származó húszdekás haltej volt, de már kisbaba korában is evett halat, mert ezt fontosnak tartottam és kerestem olyan bébiételt, amiben van hal.  

Háromévesen megette a pisztrángot úgy, hogy leszedtem a csontvázról a húst, ha szálkát talált, kivette és félrerakta. Ebben az időben már felismerte a pontyot, megette a pirítósra kent tőkehalmájat és az olajos halat is. A paradicsomos halkonzerv „nem tetszett”. Úgy értem, a külleme.

Eszi a lazacot, a kék kagylót és általában a tenger gyümölcseit is, bár a bébipolip sem tetszett, így azt kiválogatta.  

Nem nyavalyog, hogy nem lehet belőle harapni egy jót, nem nyavalyog, hogy nem lehet vele jóllakni, és nem fintorog, hogy büdös.

Egy szó mint száz, a „nem szeretem a halat” mentalitás egy tanult viselkedésforma, csakúgy, mint a rasszizmus. Adjatok a gyerekeiteknek halat.

A képen paradicsomos-tonhalas spagettit tol a világ egyik legjobb helyén: a montenegrói Perastban

Hétvégére tehát halas ételeket hoztam, igazi eklektikus válogatás a faék egyszerűségű receptek közül. Válasszatok belőle szombatra vagy vasárnapra. Vagy akár mindkét napra.

Először az ötperces vajban sült pontypatkóhoz csinálok kedvet: a patkókat megsózzuk, aztán megforgatjuk lisztben és forró serpenyőben, amibe kevés olajat és vajat tettünk, aranysárgára sütjük.

Szabó Péter zöldfűszerkéregben sült pontypatkóját is gyakran teszem az asztalra, rendkívül egyszerű és nagyon mutatós étel.

A fűszerkéreghez összeturmixolunk 100 gramm vajat, 20 gramm petrezselymet, ugyanannyi tárkonyt, 100 gramm bazsalikomot, egy citrom reszelt héját. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.

A pontypatkók testét jól bekenjük ezzel a krémmel, majd kivajazott tepsiben, 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 8-10 percig sütjük.

Váncsának is van isteni pontyos receptje:

Ponty Eszterházy módra.

Hozzávalók: fejenként egy pontypatkó, füstölt szalonna, hagyma, leveszöldség, fűszerpaprika, fehérbor, babérlevél, só, majoranna, tejföl

A patkókat besózzuk és citromlével meglocsoljuk. A füstölt szalonna zsírját kiolvasztjuk, azon megdinszteljük a felaprított hagymát. A leveszöldséget (répa, fehérrépa) meghámozva és vékonyra szeletelve beletesszük, együtt pirítjuk, meghintjük fűszerpaprikával. Felöntjük fehérborral (bőségesen, ne sajnáljuk). Két ciromkarikát, egy-két babérlevelet teszünk hozzá, majoránnával fűszerezzük, sózzuk, és ezt az egészet lassú tűzön egy óráig főzzük. Végül az egészet pépesre turmixoljuk, és belefőzzük a patkókat. A legvégén adunk hozzá egy kis tejfölt.  (Váncsa tesz bele egy húsleveskockát is, én ezt eddig kihagytam, a pontos mértékegységek miatt pedig őt keressétek háborogva, ne engem, mivel egyik könyvében sem grammoz-dekáz, ha úgy tetszik, a receptek a haladóknak szólnak.)

A szardella is hal, nem csak umamiként használhatjuk fel, ahogy Jamie Oliver is egy könnyű tésztát csinált belőle. A

Brokkolis, szardellás tészta

hozzávalói 4 személyre: két fej brokkoli, 2 nagy gerezd, finomra vágott fokhagyma, 8 szardellafilé, 2-4 szárított, apróra tört piros chilipaprika (elhagyható), 4 nagyobb darabka vaj, 500 gramm tészta (penne, rigatoni, orecchiette), só, bor, két maréknyi reszelt parmezán.

Fülecske tészta

A brokkoliról vágjuk le a sötétzöld külső rózsákat, tedd félre. A brokkolirózsák szárát hámozd meg, vágd fel apró darabokra, tedd egy serpenyőbe a vaj felével, a szardellával, a chilivel és a fokhagymával. Fedd le és párold lassú tűzön 8-10 percig.

A tésztát a szokásos módon főzd ki, de az utolsó négy percre tedd hozzá a brokkolirózsákat. A kész brokkolis tésztát szűrd le, a főzővízből tarts meg egy fél bögrényit. A tésztát forgasd össze a serpenyő tartalmával, dobd hozzá a maradék vajat, a reszelt parmezán felét, sózd, borsozd. Keverd jól össze, ha túl száraznak találod, adj hozzá egy kicsit a tészta főzővizéből, hogy fényes legyen. Forrón tálald és szórd rá a maradék parmezánt.

Gordon Ramsaynek is van könnyen elkészíthető tésztaélete. A

Füstölt lazacos papardelle

vierge mártáshoz szükséged lesz (4 főre): 250-300 gramm papardelle tésztára, 200 gramm füstölt lazacra, sóra, borsa és vierge mártásra.

A vierge mártás hozzávalói: 50 ml extraszűz olívaolaj, 1 salotta hagyma finomra vágva, 2 evőkanál citromlé, 6 koriandermag, 1 érett paradicsom apróra vágva (elhagyható) 6 darab bazsalikomlevél finomra vágva, 6 korianderlevél apróra vágva, fél teáskanál balzsamecet, só és őrölt fekete bors

füstölt lazacos pappardelle

Nyeles lábosban felhevítünk 2 evőkanál olajat és kis puhára sütjük benne a hagymát. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a többi olajat, citromlét. Megtörjük a koriandermagokat, majd azt is, a bazsalikomot, a paradicsomot és a balzsamecetet is a lábosba tesszük és jól elkeverjük. Sózzuk, borsozzuk. Tálalás előtt legalább 5-15 percet várjunk, míg összeérnek az ízek.

A tésztát kifőzzük, leszűrjük, és hozzáadjuk a vajat. A füstölt lazaccsíkokat összekeverjük a tésztával, sózzuk, borsozzuk, tányérra szedjük, és rákanalazzuk a még langyos mártást.

Az egyik kedvenc Váncsa-receptem a

Boticasi pisztráng,

egyszer valaki azt mondta, nem érti, miért kell a füstölt sonka, hát annak vagy a sonkája nem volt jó, vagy egészen egyszerűen nem értette ezt a kaját.

Hozzávalók: fejenként egy 200-250 grammos pisztráng, só, bors, pisztrágonként egy szelet füstölt sonka, kukoricaliszt, olívaolaj, hagyma, fokhagyma, ecet

sült pisztráng

A konyhakész pisztrángokat meglocsoljuk citromlével, sózzuk és borsozzuk, és állni hagyjuk legalább fél órát. Aztán a hal hasába belegyömöszölünk egy szelet füstölt sonkát. Kukoricalisztbe forgatjuk és olívaolajban megsütjük. Tálra rakjuk, a visszamaradt olajon megpirítjuk a felszeletelt vöröshagymát és fokhagymát. Ha megsült, kiszedjük, egy kevés ecetet és olívaolajat öntünk rá, a halra halmozzuk és megesszük.

Ha pedig a napsütéses idő meghozta a kedveteket a bográcsozáshoz, főzzetek bajai halászlét, receptet itt találtok hozzá.

Tonhal- és lazac sütéséhez okos dolgokat pedig itt.

Jó étvágyat!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top