nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
A tökéletes al dente tészta 5 lépésben

A tökéletes al dente tészta 5 lépésben

Az olasz konyha vitathatatlanul az egyik legnépszerűbb a világon. Azon túl, hogy őrülten finom, sikere a kiváló minőségű alapanyagok használatában és jó értelemben vett egyszerűségében rejlik. Bárki el tudja készíteni őket, ha betart pár alapszabályt. Mutatjuk az al dente tésztához vezető lépéseket.
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

Az „al dente” kifejezés szó szerint nem jelent mást, mint hogy a tészta „fogkemény”, azaz megpuhul, de még harapható, picit roppan a fogunk alatt. Felejtsük el a totálisan szétfőtt, ragacsos magyaros tésztákat. Nincs azzal sem baj, csak az olasz ételekhez nem kell a tésztát sokáig főzni, vagy túlfőzni, vagy a főzővízben hagyni, aztán meg hideg vízzel jól leöblíteni.

A tésztafőzés 5 lépése

Válasszuk ki a szószunkhoz illő tésztát. Minden szósz más alapból készül, más hozzávalókkal. Van amelyik hígabb, van ami egészen tömör, húsos vagy zöldséges, paradicsomalappal, esetleg tejszínnel. A tészta pedig a formájától függően veszi fel a szószt, amivel nyakon öntötték. Lehet, hogy ugyanaz a mártás a pennéről (tollhegy tészta) lecsúszik, míg a fusillin (orsó) megtapad.

1. Jöhet a víz!

Egy magas főzőedényt töltsünk meg vízzel: minden 10 dkg tésztához számoljunk 1 liter vizet. Vigyázzunk ne legyen se túl kevés a víz (hiszen főzés közben párolog), se túl sok (ha forr, nehogy kifusson az edényből). Majd forraljuk fel a vizet.

2. Jöhet a só!

A só lehetőség szerint legyen nagy szemű, és akkor tegyük a vízbe, amikor az már forrni kezd. Literenként 10 g sót tegyünk a vízbe, de ha egy-két kiskanállal teszünk szemmérték szerint, akkor olyan nagyot nem tévedhetünk. Illetve a víz sózása a szósztól is függ: hogy az mennyire sós. Ha pancettával készül például a ragunk, akkor ne rakjunk túl sok sót a főzővízbe.

Hungry Water GIF by Munchies - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Munchies GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

3. Jöhet a tészta!

Ha a só feloldódott a vízben, és már forr a víz, jöhet a tészta is. A mennyiség megválasztásakor számoljunk azzal, hogy főzés közben nő a tészta térfogata, illetve a legtöbb csomagoláson feltüntetik a személyenkénti javasolt mennyiséget. Egy normál kiszerelésű tésztacsomag fele nagyjából 2 személy bőséges étkezésére elegendő.
Amikor a tészta már a vízben van egy hosszú fakanállal azonnal keverjük meg, nehogy az edény aljára tapadjon. Időnként érdemes megkeverni a tésztát, amit a továbbiakban is fedő nélkül főzünk. A hőmérsékletet pedig vegyük lejjebb, de még forrjon azért a víz.

4. Főzési idő?

A csomagoláson minden olasz tészta esetében jelölik a főzési időt. Az idő lejárta előtt már érdemes egy-egy tésztát kivenni és elharapni. Ha a belsejében egy fehér pötty még látszik, akkor nagyjából egy percet érdemes forralni, tovább nem.

Pasta Cooking GIF - Find & Share on GIPHY

Discover & share this Food GIF with everyone you know. GIPHY is how you search, share, discover, and create GIFs.

5. Tésztaszűrés

Ha megfőtt a tészta, zárjuk le alatta a tűzhelyet és a konyhai csapba egy szűrő segítségével szűrjük le a tésztát. Fontos! Semmiképpen sem szabad hideg vízzel leöblíteni. A tészta így sem ragad össze, hiszen miután leszűrtük, azonnal összekeverjük a szósszal, vagy mártással.

Gennaro Contaldo demonstrates how to cook pasta "al dente".

In this video from Genarro Contaldo, author of Jamie Oliver's Food Tube: The Pasta Book, he demonstrates the correct way to cook pasta al dente, or firm to the bite. https://www.penguin.com.au/products/9781405921091/jamie-oliver-s-food-tube-pasta-book Gennaro reveals exactly how much water and salt to add, and most importantly, exactly how long to cook the pasta for.

Megosztás Facebookon