nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Gasztro
Hétvégi menü: szombatra nyárias, vasárnapra különleges

Hétvégi menü: szombatra nyárias, vasárnapra különleges

A kontinentális éghajlaton a február igazán embert próbáló. Már nyűg a kabát, a sötét meg a hideg, mindenki náthás, influenzás, vagy az volt, vagy az lesz. Kéne már egy kis zöld, egy kis friss, harsogós. Valami illatos. Ilyet főzünk hétvégén.
Hódos Hajnalka
Hódos Hajnalka
f Ajánlom

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem már nagyon február van. Éppen kikeveredtem valami vírusos borzalomból, az ismerőseim influenzásak, nyűg a télikabát, a szürke ég, a sötét  meg a hideg. Ölni tudnék valami friss zöldért és harsogósért.

Így aztán szombatra amolyan könnyű, nyári ételt hoztam, hátha nem vagyok egyedül a tél végi nyomorult, főznisincskedvem hangulatommal.

Figyelem, pénteken megint lesz dolgod, tartósított gyömbért készítünk, lásd lejjebb! És vegyél rizsborecetet is meló után, az is kell majd a vasárnapi ebédhez.

Szóval szombaton összeütünk egy tortinót. Padlizsánnal, cukkinivel és parmezánnal.

A receptet jegyezzétek fel, mert a zöldségeket ízlés szerint kicserélhetjük benne, például nemsokára spárgára, tudom, jelen pillanatban ez nagyon távolinak tűnik, de higgyétek el, egyszer véget ér a tél.

A tortinót ehetjük köretként vagy főételként, zöldsalátával. 

Hozzávalók (4 személyre):

  • egy nagy fej vöröshagyma,
  • 1 padlizsán (kb. 450-500 grammos),
  • 2 cukkini (darabonként 220-225 grammos),
  • 5 tojás,
  • 4 ek. balzsamecet,
  • 250 ml zsíros tejszín,
  • 100 gramm frissen reszelt parmezán,
  • só,
  • olívaolaj

Padlizsán tortino

Melegítsük fel a sütőt 160 fokra.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe és vágjuk szeletekre. Egy serpenyőben melegítsünk fel 4-5 evőkanál olívaolajat, és kevergetve, közepes tűzön süssük kb. 15 percig, amíg teljesen puha és aranybarna lesz. Tegyük félre egy tálba. A serpenyőbe tegyünk megint 4-5 evőkanál olajat és a meghámozott, felnegyedelt, kb. egy centis szeletekre vágott padlizsánt pirítsuk 4-5 percig. Utána adjuk hozzá a karikákra vágott cukkinit. Pirítsuk, míg a zöldségek megpuhulnak, aztán tegyük őket a hagyma mellé, sózzuk-borsozzuk, és hagyjuk kihűlni.

Közben verjük fel a tojásokat egy tálban. Tegyünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, a balzsamecetet, a tejszínt, a sajt kétharmadát. Sózzuk, borsozzuk. Jól keverjük össze, hogy krémszerű állagot kapjunk, majd keverjük bele a sült zöldségeket is.

Kenjünk ki olívaolajjal egy közepes nagyságú sütőedényt, öntsük bele a tojásos keveréket, kissé simítsuk el a tetejét. Fedjük le fóliával és süssük 35 percig. Ezután vegyük le róla a fóliát, szórjuk meg a maradék sajttal, és fólia nélkül süssük tovább 15 percig. Végül grillezzünk rá, amíg aranybarna és ropogós lesz. Tálalás előtt pihentessük 10 percig, majd vágjuk fel és tálaljuk.

A tortinót akár két nappal korábban is megsüthetjük és tárolhatjuk a hűtőben. Tálalás előtt a sütőben melegítsük fóliával lefedve kb. 20, aztán fólia nélkül 5 percig, hogy teljesen átmelegedjen.

A desszert tejkaramellás puding.

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 gramm vaj,
  • 200 gramm porcukor,
  • 3 tojás,
  • 200 gramm liszt,
  • 375 ml víz,
  • 200 gramm magozott,
  • apróra vágott datolya,
  • másfél tk. sütőpor

Az öntethez:

  • 75 gramm barna cukor,
  • 300 ml sűrű tejszín,
  • 60 gramm vaj

Tejkaramellás puding

A vajat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, végül a lisztet. Egy kis lábasban forraljunk vizet, szórjuk bele a datolyát és főzzük két percig.

Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sütőport. A datolyás keveréket öntsük a tésztához, majd az egészet öntsük egy magas falú, négyszögletes sütőedénybe, és 200 fokon süssük kb. 30 percig, míg megszilárdul.

Az öntet hozzávalóit tegyük egy lábasba és forraljuk fel. A felét öntsük a megsült pudingra, és két percre tegyük vissza a sütőbe, hogy beszívja. Tálaláskor a kockára vágott pudingra locsoljuk a maradék öntetet.

Vasárnapra Charlie Trotter receptjét hoztam, igazán különleges, pedig amúgy semmi különös, csirke meg krumpli. Na de a mártás!

Ehhez szükséged lesz jó minőségű desszertborra – Tokajira gondolok, nyilván – ami nem túl olcsó, de megéri a befektetés.

A recept egy egész tyúkot ír hozzá megsütve, persze ha ketten vagytok rá, nem érdemes megsütni egy egészet, az viszont fontos, hogy mindenképpen bőrös húst süss. Felső combot, például. A csirke-felsőcomb szerintem méltatlanul keveset fogyasztott húsféle, pedig sokkal jobb az íze, mint az unalmas alsó combé. 

Szóval, a recept úgy kezdődik, hogy süss csirkét úgy, ahogy szoktál. A lényeg úgyis most következik, először a burgonya pavét csináljuk meg.

A burgonya pavéhoz kell:

  • 2 nagyobb krumpli, meghámozva,
  • vékonyra szeletelve,
  • 2 édesburgonya, meghámozva és vékonyra szeletelve,
  • egy bögre zsíros tejszín,
  • 5 ek. olvasztott vaj

Burgonya pave (Fotó: [sc_cts_position slug="roadblock030" clear="1"] Cook’n Feel Blog)

A krumplikat egy nagy tálba tesszük, annyi tejszínt öntünk rá, hogy a krumplikat mindenhol egyenletesen bevonja. Egy sütőformát kibélelünk alufóliával, megkenjük másfél evőkanál olvasztott vajjal. A sima krumplit egy rétegben a forma aljára tesszük, úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást, sózzuk-borsozzuk, majd jön egy réteg édesburgonya. Ezt a rétegezést folytatjuk a kétféle burgonyával, míg az összes szeletet fel nem használtuk. Egy akkora alufóliát, amelyik pont befedi a formát, megkenünk másfél evőkanál olvasztott vajjal, és nagyon szorosan lefedjük a formát. A sütőformát lesúlyozzuk – az egész felületet, ne csak a közepére tegyünk egy féltéglát! – és 175 fokos sütőben másfél órát sütjük, míg a burgonya egészen meg nem puhul. A súlyt a formán hagyjuk és a rétegezett burgonyát legalább négy órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a mártást.

Illetve először leírom, hogy készül a tartósított gyömbér. Az adagok ehhez is és a mártáshoz is csészére vannak megadva, célszerű ugyanazt használni. Elrontani nem tudod, legfeljebb több mártásod lesz.

Két csésze vizet két csésze cukorral felforralunk, majd levesszük az edényt a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ez egy egyszerű szirup.

Veszünk egy csészényi nagyon vékonyra (julienne-re) vágott gyömbért, és gyöngyöző vízben három percig blansírozzuk. Leszűrjük. Ezt még kétszer megismételjük. Ezután 30 percig főzzük lassú tűzön a szirupban. Levesszük a tűzről és hagyjuk a szirupban kihűlni. (A gyömbér leve jól passzol almás desszertekhez is.) Felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Sült csirkecomb mustáros bormártásban

A mustáros-fehérboros mártáshoz vesszük az elkészült gyömbért, 100 gramm magos mustárt, kb. 5-6 deka vajat, 2 evőkanál rizsborecetet és 4 csésze zamatos desszertbor felére beforralva. Mindezt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.

Tálalás előtt kivesszük a burgonyát a hűtőből és kifordítjuk egy tepsire. Körülbelül öt centis kockákra vágjuk. Olajat melegítünk egy serpenyőben és közepes hőfokon a kockákat aranybarnára sütjük. Megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 3-4 percig. (Ha a krumplikocka közepe még mindig hideg, melegítsük át a sütőben.

A mártást tálaláskor a húsra és köré kanalazzuk. Elkészíteni egyszerűbb, mint érthetően leírni, de ez így van a hulahoppozással is.

A desszert legyen mellé madártej, ehhez receptet itt találtok.

Megosztás Facebookon