Gasztro

Hétvégi menü: szombatra nyárias, vasárnapra különleges

A kontinentális éghajlaton a február igazán embert próbáló. Már nyűg a kabát, a sötét meg a hideg, mindenki náthás, influenzás, vagy az volt, vagy az lesz. Kéne már egy kis zöld, egy kis friss, harsogós. Valami illatos. Ilyet főzünk hétvégén.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem már nagyon február van. Éppen kikeveredtem valami vírusos borzalomból, az ismerőseim influenzásak, nyűg a télikabát, a szürke ég, a sötét  meg a hideg. Ölni tudnék valami friss zöldért és harsogósért.

Így aztán szombatra amolyan könnyű, nyári ételt hoztam, hátha nem vagyok egyedül a tél végi nyomorult, főznisincskedvem hangulatommal.

Figyelem, pénteken megint lesz dolgod, tartósított gyömbért készítünk, lásd lejjebb! És vegyél rizsborecetet is meló után, az is kell majd a vasárnapi ebédhez.

Szóval szombaton összeütünk egy tortinót. Padlizsánnal, cukkinivel és parmezánnal.

A receptet jegyezzétek fel, mert a zöldségeket ízlés szerint kicserélhetjük benne, például nemsokára spárgára, tudom, jelen pillanatban ez nagyon távolinak tűnik, de higgyétek el, egyszer véget ér a tél.

A tortinót ehetjük köretként vagy főételként, zöldsalátával. 

Hozzávalók (4 személyre):

  • egy nagy fej vöröshagyma,
  • 1 padlizsán (kb. 450-500 grammos),
  • 2 cukkini (darabonként 220-225 grammos),
  • 5 tojás,
  • 4 ek. balzsamecet,
  • 250 ml zsíros tejszín,
  • 100 gramm frissen reszelt parmezán,
  • só,
  • olívaolaj

Padlizsán tortino

Melegítsük fel a sütőt 160 fokra.

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk félbe és vágjuk szeletekre. Egy serpenyőben melegítsünk fel 4-5 evőkanál olívaolajat, és kevergetve, közepes tűzön süssük kb. 15 percig, amíg teljesen puha és aranybarna lesz. Tegyük félre egy tálba. A serpenyőbe tegyünk megint 4-5 evőkanál olajat és a meghámozott, felnegyedelt, kb. egy centis szeletekre vágott padlizsánt pirítsuk 4-5 percig. Utána adjuk hozzá a karikákra vágott cukkinit. Pirítsuk, míg a zöldségek megpuhulnak, aztán tegyük őket a hagyma mellé, sózzuk-borsozzuk, és hagyjuk kihűlni.

Közben verjük fel a tojásokat egy tálban. Tegyünk hozzá 2 evőkanál olívaolajat, a balzsamecetet, a tejszínt, a sajt kétharmadát. Sózzuk, borsozzuk. Jól keverjük össze, hogy krémszerű állagot kapjunk, majd keverjük bele a sült zöldségeket is.

Kenjünk ki olívaolajjal egy közepes nagyságú sütőedényt, öntsük bele a tojásos keveréket, kissé simítsuk el a tetejét. Fedjük le fóliával és süssük 35 percig. Ezután vegyük le róla a fóliát, szórjuk meg a maradék sajttal, és fólia nélkül süssük tovább 15 percig. Végül grillezzünk rá, amíg aranybarna és ropogós lesz. Tálalás előtt pihentessük 10 percig, majd vágjuk fel és tálaljuk.

A tortinót akár két nappal korábban is megsüthetjük és tárolhatjuk a hűtőben. Tálalás előtt a sütőben melegítsük fóliával lefedve kb. 20, aztán fólia nélkül 5 percig, hogy teljesen átmelegedjen.

A desszert tejkaramellás puding.

Hozzávalók a tésztához:

  • 75 gramm vaj,
  • 200 gramm porcukor,
  • 3 tojás,
  • 200 gramm liszt,
  • 375 ml víz,
  • 200 gramm magozott,
  • apróra vágott datolya,
  • másfél tk. sütőpor

Az öntethez:

  • 75 gramm barna cukor,
  • 300 ml sűrű tejszín,
  • 60 gramm vaj

Tejkaramellás puding

A vajat a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat, végül a lisztet. Egy kis lábasban forraljunk vizet, szórjuk bele a datolyát és főzzük két percig.

Vegyük le a tűzről, és adjuk hozzá a sütőport. A datolyás keveréket öntsük a tésztához, majd az egészet öntsük egy magas falú, négyszögletes sütőedénybe, és 200 fokon süssük kb. 30 percig, míg megszilárdul.

Az öntet hozzávalóit tegyük egy lábasba és forraljuk fel. A felét öntsük a megsült pudingra, és két percre tegyük vissza a sütőbe, hogy beszívja. Tálaláskor a kockára vágott pudingra locsoljuk a maradék öntetet.

Vasárnapra Charlie Trotter receptjét hoztam, igazán különleges, pedig amúgy semmi különös, csirke meg krumpli. Na de a mártás!

Ehhez szükséged lesz jó minőségű desszertborra – Tokajira gondolok, nyilván – ami nem túl olcsó, de megéri a befektetés.

A recept egy egész tyúkot ír hozzá megsütve, persze ha ketten vagytok rá, nem érdemes megsütni egy egészet, az viszont fontos, hogy mindenképpen bőrös húst süss. Felső combot, például. A csirke-felsőcomb szerintem méltatlanul keveset fogyasztott húsféle, pedig sokkal jobb az íze, mint az unalmas alsó combé. 

Szóval, a recept úgy kezdődik, hogy süss csirkét úgy, ahogy szoktál. A lényeg úgyis most következik, először a burgonya pavét csináljuk meg.

A burgonya pavéhoz kell:

  • 2 nagyobb krumpli, meghámozva,
  • vékonyra szeletelve,
  • 2 édesburgonya, meghámozva és vékonyra szeletelve,
  • egy bögre zsíros tejszín,
  • 5 ek. olvasztott vaj

Burgonya pave (Fotó: Cook’n Feel Blog)

A krumplikat egy nagy tálba tesszük, annyi tejszínt öntünk rá, hogy a krumplikat mindenhol egyenletesen bevonja. Egy sütőformát kibélelünk alufóliával, megkenjük másfél evőkanál olvasztott vajjal. A sima krumplit egy rétegben a forma aljára tesszük, úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást, sózzuk-borsozzuk, majd jön egy réteg édesburgonya. Ezt a rétegezést folytatjuk a kétféle burgonyával, míg az összes szeletet fel nem használtuk. Egy akkora alufóliát, amelyik pont befedi a formát, megkenünk másfél evőkanál olvasztott vajjal, és nagyon szorosan lefedjük a formát. A sütőformát lesúlyozzuk – az egész felületet, ne csak a közepére tegyünk egy féltéglát! – és 175 fokos sütőben másfél órát sütjük, míg a burgonya egészen meg nem puhul. A súlyt a formán hagyjuk és a rétegezett burgonyát legalább négy órára a hűtőbe tesszük.

Elkészítjük a mártást.

Illetve először leírom, hogy készül a tartósított gyömbér. Az adagok ehhez is és a mártáshoz is csészére vannak megadva, célszerű ugyanazt használni. Elrontani nem tudod, legfeljebb több mártásod lesz.

Két csésze vizet két csésze cukorral felforralunk, majd levesszük az edényt a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ez egy egyszerű szirup.

Veszünk egy csészényi nagyon vékonyra (julienne-re) vágott gyömbért, és gyöngyöző vízben három percig blansírozzuk. Leszűrjük. Ezt még kétszer megismételjük. Ezután 30 percig főzzük lassú tűzön a szirupban. Levesszük a tűzről és hagyjuk a szirupban kihűlni. (A gyömbér leve jól passzol almás desszertekhez is.) Felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Sült csirkecomb mustáros bormártásban

A mustáros-fehérboros mártáshoz vesszük az elkészült gyömbért, 100 gramm magos mustárt, kb. 5-6 deka vajat, 2 evőkanál rizsborecetet és 4 csésze zamatos desszertbor felére beforralva. Mindezt összekeverjük, sózzuk, borsozzuk.

Tálalás előtt kivesszük a burgonyát a hűtőből és kifordítjuk egy tepsire. Körülbelül öt centis kockákra vágjuk. Olajat melegítünk egy serpenyőben és közepes hőfokon a kockákat aranybarnára sütjük. Megfordítjuk és a másik oldalát is sütjük 3-4 percig. (Ha a krumplikocka közepe még mindig hideg, melegítsük át a sütőben.

A mártást tálaláskor a húsra és köré kanalazzuk. Elkészíteni egyszerűbb, mint érthetően leírni, de ez így van a hulahoppozással is.

A desszert legyen mellé madártej, ehhez receptet itt találtok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top