Gasztro

Hétvégi menü: szombaton is és vasárnap is klasszikus!

Igazi klasszikus fogások a hétvégére. Amiket szeretünk, de amikor eszünkbe jutnak, mégis arra gondolunk, milyen régen csináltuk!

Péntek van, ez azt jelenti, hogy legkésőbb a melóba induláskor eszedbe jutott, hogy:

mit főzz hétvégén?

Na ezért (is) vagyok én, a ti külső memóriátok, élő lelkiismeretetek, anyátok helyett anyátok.

Ezen a hétvégén klasszikus, mondhatni retró lesz a menü, ezekkel a kajákkal úgyis az van, hogy amikor eszünkbe jutnak, a következő gondolatunk az, hogy hú, de régen csináltam!

Hát akkor most. Jövő héten megdolgoztatlak benneteket, most inkább a tűzhely meg a sütő fog dolgozni, menjetek sétálni, túrázni, szánkózni, mára úgyis kettős frontot jósolnak, szóval elég sok nőtársamnak fog a nap folyamán kinőni még hat feje, vagy sajogni a térgye kaláccsa. Esetleg mindkettő.

Szombaton székelykáposzta.

A székelykáposzta istentelenül jó étel, nem kell elé leves, desszert meg úgysem fog belénk férni, de azért sütünk azt is, nyugi.

A székelykáposzta annyira egyszerű, hogy még cikket sem lehet róla írni, nincs az a szaftos sztori, bénázás vagy tragikus történet, amit köré tekerve meglenne négyezer karakter.

A fele ugyanis annyi, hogy készítünk egy jó disznópörköltet. Ebből érdemes többet, mert elrakunk belőle és szerdán rátesszük a főzelékre feltétnek. Vagy főzünk ki hozzá galuskát, és megesszük úgy, ecetes almapaprikával.

Aztán, amikor a pörkölt félig megfőtt, hozzáadjuk a savanyú káposztát. Előtte mindenképpen kóstoljuk meg, ha nagyon savanyúnak találjuk, mossuk át. Ez azt jelenti, hogy a káposztát beletesszük egy szűrőbe vagy gyümölcsmosó tálba és folyó víz alatt átöblítjük. Hogy mennyi legyen a savanyú káposzta? Én egy kiló húsból főzöm a pörköltet, ahhoz körülbelül hatvan deka káposztát adok, de ezt majd úgyis látjátok, meg aztán, van, aki azt szereti, ha jó sok benne a hús, de én például azt szeretem, ha a káposzta uralkodik. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, teszünk hozzá 3-4 babérlevelet, 4-5 szem egész borsot, és lassú tűzön készre főzzük. Közben kóstoljunk sóra, bár a káposzta elég sós. Akkor kész, mikor a hús is és a káposzta is puha. Tejföllel, karéj kenyérrel tálaljuk.

Amíg ez fő, addig összeállítjuk és sütőbe toljuk az almás pitét, a receptet itt találod, klikk.

Vasárnap, hason viszik apádat!

Főzzünk egy kacsaaprólék levest. (Kacsanyakból is, bátran. Esetleg pulykanyakból, én kacsás vagyok.) Ugyanaz a dolgunk, mintha húslevest főznénk, csak sokkal rövidebb idő alatt elkészül. Aki bizonytalan, vagy nincs kedve melózni és szívesen olvasgatna kiváló gasztrocikkeket, az klikkeljen ide, itt van, hogy készül a jó húsleves.

Mivel a desszerthez kell meggy, csináljunk egy jó kis meggyszószt is, és szörcsögjünk a kacsanyakkal, mintha nem lenne holnap. A meggyszósz receptjét itt találod.

GIF

Mindig nagy álmom volt, hogy úgy kezdjek egy cikket:

végy egy csirkét!

Nos, végre leírhattam, végy egy egész csirkét – a boltban vagy a hentesednél, a nénitől, akitől szoktad. Szombaton lesz egy kis dolgod vele.

A csirkét nézd át, értem ezalatt, ha kell, szedd ki a benne maradt toklászt, nézz be a hasüregébe, ha van ott valami, szedd ki, ha nincs, ne tegyél bele semmit! Az úgynevezett konyhakész egész csirkén már nincs rajta a feje, a lába és a szárnytő sem, ha ez utóbbi mégis rajta maradt, vágd le nyugodtan, egyrészt nem eszi meg senki, másrészt csak kiáll, megég, csak a gond van vele. A csirkét tedd bele egy akkora tálba vagy lábasba, amekkorában elfér, és öntsd fel vízzel úgy, hogy teljesen ellepje.  A vizet mérd le, majd számold ki ennek a mennyiségnek a 8%-át, ennyi sóra lesz szükséged. A sót tedd bele a vízbe és keverd el, hogy teljesen feloldódjon. (Máshogy mondva: készíts a vízből 8%-os sóoldatot.) A csirkét tedd bele a sóoldatba, majd a hűtőbe, 6-8 órán keresztül ott hagyhatod.  

Ezt a csirkét fogjuk egészben, töltve megsütni, a klasszikus májas töltelékkel:

egy közepes fej hagymát apróra vágva megfonnyasztunk. Egy másik tálban 30 deka csirkemájat, egy egész tojást, egy nagyobb csokor petrezselymet, és a hagymát összedolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. Mehet bele majoranna, rozmaring, és más fűszerek, amit szeretsz. Klasszikusan vízben áztatott, kicsavart  zsemlét adunk hozzá, ajánlom, hogy próbáld ki azt, hogy könnyű, fűszeres fehérborba áztatod a zsemlét! Annyit adjunk a májas masszához belőle, hogy  a töltelék ne legyen túl laza. Ha szereted a gombát, tehetsz azt is a töltelékbe, előzőleg picit párold meg kevés zúzott fokhagymával.  

A töltött csirke megéri a fáradozást. (Fotó: Pixabay) 

A töltött csirke megéri a fáradozást. (Fotó: Pixabay) 

A csirkét kivesszük a sóoldatból, szárazra töröljük, a masszát a hasüregbe töltjük. Lazán, mert a töltelék a sülés közben kissé megdagad, nem a csirke felrobbantása a cél. A csirke combján és mellén meglazítjuk a bőrt, és ide is töltünk a masszából. Vigyázz, mert a sóoldattól a csirke bőre nagyon törékennyé vált, nehogy elszakítsd! Ha ezzel megvagy, tűzd meg a nyílásokat hústűvel vagy varrd össze, hogy ne folyjon ki a töltelék. A csirke lábát kösd össze.

A csirkét finoman megkenjük olajjal vagy vajjal, betesszük a sütőbe, pici vizet öntünk alá, és 160 fokon körülbelül másfél óra alatt megsütjük. Közben locsold meg többször a levével!

Köretnek mi mást kínálhatnánk, mint krumplipürét? A receptet itt találod, a kompótot pedig itt.

A desszert nem más, mint gesztenyepüré.

Ugye, az is milyen régen volt? Szerencsére ma már lehet natúr gesztenyemasszát venni, és attól sem kell tartanunk, hogy babot eszünk gesztenye helyett. Hab, pár darab meggy, kész. Ha házi gesztenyepürét szeretnél, olyat is tudunk, klikk ide

Igazi klasszikus vasárnapi ebéd. Az élet szép.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top