Gasztro

Brutális drágulást hozhat a piacokon a klímaváltozás

A megkergült időjárás miatt jóval kevesebb zöldség és gyümölcs terem, ez pedig emeli az árakat.

A klímaváltozás annyira megdrágíthatja az élelmiszereket, hogy az alapvető zöldségeket és gyümölcsöket is nehéz lesz megfizetni.

A prognózisok Magyarországra olyan időjárást jósolnak, mint ami most Rómát vagy Görögországot jellemzi, vagy még melegebbet és szárazabbat. Ha így lesz, sok konyhakerti zöldség nem terem meg majd nálunk – írja a Blikk.

  • Hagymafélék: Az időjárás miatt tavaly már kétszer annyiba kerültek, mint máskor.
  • Gyümölcsök: Az év eleji megkergült időjárás megtizedelte a termést. A februári tavaszban feléledt a természet, majd márciusban fagy és hó érkezett. Aztán kitört a nyár. A barack kilója 1000-1500, a cseresznye 1200-2000 forintba került szezonban.
  • Málna: A budapesti piacokon 2000 forintért adták kilóját. Nálunk olyan kevés málna termett, hogy nem éri meg termelni, viszont Lengyelországban soha nem látott mennyiséget szüreteltek.
  • Kávé: Globálisan a kávé lehet a klímaváltozás első áldozata. Várhatóan folyamatosan nőni fog az ára, az arabica fajta tőzsdei ára egy hét alatt 7,2 százalékkal emelkedett.

Ha így marad az időjárás, több hazai gyümölcs jövője veszélybe kerülhet, káposztából, brokkoliból és karfiolból is már az északibb országokban takarítanak be. Nálunk viszont lehetnek füge- és kiviültetvények.

Hatalmas és költséges fejlesztésekkel szembe lehet szállni az időjárással, hiszen Spanyolországban és Görögországban is termelnek paradicsomot, zöldséget és gyümölcsöt. A beruházások persze megint növelik az árat, de ha emiatt javul a termés, az mérsékelheti az áremelkedést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top