Gasztro

Nagyot csökken a tej ára januártól

Január elsejétől az eddigi 18 százalékról 5 százalékra csökken az UHT- és az ESL-tejek forgalmi adója, így várhatóan az ilyen típusú tejek ára is mérséklődik.

Csökkentik az áruházláncok a jövő év elejétől az ESL- (hosszabban eltartható) és az UHT- (ultrapasztőrözött) tejek árát, mivel azok forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Az MTI információi szerint a nagyobb magyarországi áruházláncok az áfacsökkentésből származó teljes árkedvezményt továbbadják a vásárlóknak, akik így 13-15 százalékkal olcsóbban vásárolhatják meg az ESL- és UHT-tejeket. A friss tejekre eddig is 5 százalékos áfakulcs vonatkozott, így azok ára nem csökken, mint ahogy nem vonatkozik az áfacsökkentés a sűrített tejekre, a cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre és tejszínekre sem.

Az áruházláncok arra számítanak, hogy a friss tej értékesítése csökken majd, hiszen a vásárlók ugyanazon az áron magasabb minőségű termékhez jutnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top