Gasztro

Drágább lesz a hal a karácsonyi vacsorához

Tavalyhoz képest 5-7 százalékkal emelkedik a hal ára. Viszont van belőle elég.

Ha nálatok is kerül az asztalra karácsony táján hal, akkor bizony nem örülsz a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL)bejelentésének, miszerint a közepesnek mondható haltermés ellenére az árak tavalyhoz képest csak mintegy 5-7 százalékkal emelkednek.

Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója hozzátette, hogy a drágulás hátterében több tényező áll. Példaként említette a termelési költségek emelkedését, a dráguló takarmányt, az aszályt, a kötelező béremelést és a súlyadórendelet kedvezőtlen hatását. Ennek ellenére az áremelkedés mértéke az országban sehol nem haladja meg a 10 százalékot. 

Karácsonykor a legnépszerűbb hal a ponty, amelynek ára az idén kilogrammonként 1100-1300 forint körül mozog. A 12-13 ezer tonnányi belföldi pontytermelés mintegy 30-32 százaléka a karácsonyi időszakban kerül a piacra. A karácsonyi forgalom mintegy 65 százalékát szintén a ponty adja; a harcsák, a süllő és a pisztráng aránya 25 százalékot tesz ki, 10 százalék körül vannak a választékbővítő, olcsóbb halak, például busa, amur, kárász, keszegek és a törpeharcsa. (MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top