Gasztro

Durván laktató hétvégi menüt hoztunk

A hidegben kell az energia, úgyhogy ezen a hétvégén add át magad az evésnek: menünkben a reggelitől a vacsoráig csupa igazán laktató fogás szerepel.

A reggeli egy laza kolbászos-krumplis sült, garantáltan senki nem lesz éhes utána egyig, de talán még kettőig sem. Az ebéd egy finom frankfurti levessel indul, aztán jön egy könnyű vadasmarha, ha pedig vega vagy, akkor egy isteni krumplis tésztát hoztunk. A desszert már a karácsonyra kacsingat, a mézes krémes ugyanis egy ünnepi süti – nem árt gyakorolni. Vacsorára a szuper laktató nokedlis paprikás krumplit főztük: ha akarod, akkor virslivel, ha akarod, akkor kolbásszal készíted, sőt egyszerre mindkettővel is lehet. Ha ezzel a hétvégi menüvel nem laksz jól, akkor nyugodtan reklamálj nálunk!                  

Komplett reggeli a sütőből

A reggeli egy megosztó kérdés. Van, aki esküszik arra, hogy csak mértékletesen kell fogyasztani, kímélő étkeket, de ha a szívedre teszed a kezed, akkor te is bevallhatod, hogy egy finom, meleg, kiadós reggeli egyenesen a sütőből gyakorlatilag beragyogja az egész napot.

Hozzávalók (6 adag):

  • 2 ek. szőlőmagolaj
  • 90 dkg sütni való kolbász
  • 1 közepes piros kaliforniai paprika
  • 1 zöld kaliforniai paprika
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 közepes alma
  • 2 közepes burgonya

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Frankfurti leves

Igazi menzakaja, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne isteni. Az elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény viszont egy klassz, laktató leves.

Hozzávalók (8 adag):

  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 15 dkg bacon (vagy kolozsvári)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg burgonya
  • 1 l zöldség alaplé
  • 1 mk. őrölt fűszerkömény
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 1 tk. majoranna
  • 70 dkg kelkáposztalevél (kierezve)
  • 30 dkg füstölt virsli
  • 2 dl tejföl (20%-os)

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Párolt marhacomb vadasan, zsemlegombóccal

Az egyik legfinomabb fogás, ha a hús puha, ha a zsemlegombóc jól sikerül, a mártás pedig ízletes. Macerás megcsinálni, szó se róla, időigényes, szóval vegyél egy jó mély levegőt, mielőtt nekilátsz.

Hozzávalók (4 adag):

A húshoz

  • 60 dkg marhacomb
  • 3 gerezd fokhagyma (ízlés szerint)
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 5 ek. napraforgóolaj
  • 1 dl fehérbor

A mártáshoz

  • 3 sárgarépa
  • 2 fehérrépa
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes újhagyma (ha van)
  • só ízlés szerint
  • babérlevél ízlés szerint
  • négyszínű bors ízlés szerint (őrölt vagy fehérbors)
  • 4 ek. napraforgóolaj
  • 2 teáskanál nádcukor
  • 1 dl tejföl
  • 1 mk. mustár (ízlés szerint)
  • 1 kk. balzsamecet (ízlés szerint)

A gombóchoz

  • 2 zsemle (friss)
  • 2 tojás
  • só ízlés szerint
  • 30 dkg rétesliszt (vagy sima liszt)
  • 2 dl víz
  • petrezselyem ízlés szerint (aprított)

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Krumplis tészta a legegyszerűbben 

Ez az, amit sitty-sutty elkészítészítesz, és nem lehet elrontani. Kezdőknek is menni fog!

Hozzávalók (6 adag):

  • 4 ek. sertészsír
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 50 dkg újkrumpli
  • 2 mk. só
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • 1 csipet fekete bors
  • 50 dkg csuszatészta (fodrocska)
  • 5 dl víz

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Mézes krémes

Nem könnyű feladat, de a kihívást érdemes elfogadni. Ez amolyan retró kedvenc, ami sosem megy ki a divatból…

Hozzávalók (4 adag):

A tésztához

  • 10 dkg cukor
  • 4 dkg vaj
  • 2 tk. méz
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 30 dkg finomliszt

A krémhez

  • 8 dl tej
  • 5 ek. finomliszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg vaj (vagy margarin)
  • 20 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 2 dkg vaj

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Paprikás krumpli nokedlivel

Mindenki másképp csinálja, van olyan is, aki még sosem tett bele nokedlit. Ha te is így vagy vele, egyszer azért próbáld ki, mert istenien sűrű lesz tőle! Ha nem szereted a kolbászt, helyettesítheted virslivel, és egy kis húsos szalonnát is hozzádobhatsz.

Hozzávalók (4 adag):

A krumplihoz

  • 1 ek. napraforgóolaj
  • 1 kg burgonya
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg parasztkolbász (füstölt)
  • 2 tk. fűszerpaprika
  • só ízlés szerint

A nokedlihez

  • 1 tojás
  • 5 dkg finomliszt

A recept a Nosalty.hu-n folytatódik!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top