Gasztro

Isteni finom mézes sütemények

A mézes süti karácsonykor gyakorlatilag kötelező, de az év bármelyik időszakban bevethető. Hoztunk is két klasszikus, nagyon finom mézessüti-receptet!

Málnalekváros-csokoládés puszedlik

Hozzávalók 20-25 darabhoz:

  • 1 adag alap mézes tészta
  • 30 dkg málnalekvár
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj

Az alaptésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, majd párosával tetszőleges mintákat szúrunk ki belőle. 190 fokos sütőben 6-7 percig sütjük. Ha langyosra hűlt, málnalekvárral összeragasztjuk a párokat. Fóliával letakarva néhány órát hagyjuk puhulni (egy éjszakát is állhat).

A csokoládét az olajjal gőz fölött megolvasztjuk, félig vagy egészen belemártjuk a puszedliket, majd villával megmintázzuk őket. Dermesztés után fogyasztható.

Görög mézes süti

mez, suteményHozzávalók:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre durvára vágott dió
  • 3 tojás
  • fél bögre olvasztott vaj
  • negyed bögre cukor
  • negyed bögre natúr joghurt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 narancs reszelt héja
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A sziruphoz:

  • 1 narancs leve
  • fél bögre méz
  • 2 evőkanál cukor
  • fél bögre víz

Elkészítés:

Nagy keverőtálban keverjük össze a sütemény alapanyagait.

Vajazzunk ki egy tortaformát vagy kis méretű muffinformákat, és töltsük a tésztát a formák háromnegyedéig. 180 C fokra előmelegített sütőben 40-45 percig süssük.

Közben készítsük el a szirupot:
Öntsük a mézet, a cukrot és a narancslevet a vízhez. Forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük a szirupot. A kisült süteményt locsoljuk meg alaposan a sziruppal, majd legalább 3 órára tegyük a hűtőbe, hogy a szirup mindenhol átjárja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top