Gasztro

2 őszi gesztenyés recept

A gesztenye az ősz és a tél kihagyhatatlan csemegéje. Főzve és sütve is kiváló. Szuperegyszerű, gyors, elronthatatlan, mennyei recept.

Gesztenyés süti sütés nélkül

gesztenye, suti, sutes

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 12 dkg puha vaj
  • 2 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dl tej

A gesztenyés réteghez:

  • 70 dkg gesztenyemassza (édesített)
  • 10 dkg darált háztartási keksz
  • 2 ek.porcukor – ízlés szerint
  • 10 dkg vaj
  • pár csepp rumaroma

A csokis tetejéhez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 tk. vaj

Elkészítés:

  • Az alaphoz a hozzávalókat egy tálba mérjük, összekeverjük, gyúrjuk, majd egy sütőpapírral bélelt  (kb. 20×20 cm-es) tálcára / tepsibe simítjuk. 
  • A gesztenyés réteghez a vajat enyhén megolvasztjuk, alaposan összekeverjük a villával szétnyomkodott gesztenyével, majd hozzáadjuk a porcukrot, a darált kekszet és a rumaromát, és összegyúrjuk. 
  • A gesztenyés masszát az alapra simítjuk.
  • A csokoládét megolvasztjuk a vajjal együtt, és a gesztenyés rétegre csorgatjuk, szépen elkenjük, majd hűtőbe tesszük a sütit 1-2 órára. 

Áfonyás-mascarponés gesztenyetorta

Hozzávalók 8-10 szelethez:

A tésztához:

• 3 tojás
• 6 dkg cukor
• 6 dkg liszt

A gesztenyés részhez:

• 25 dkg gesztenyemassza
• 3 cl rum
• 10 dkg mascarpone

A mascarponés részhez:

• 40 dkg mascarpone
• 6 dkg porcukor
• 3-4 ek. áfonyalekvár (kb. 8-10 dkg)
• áfonya a díszítéshez

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk. Két egyforma méretű lapot sütünk egy tortakarikában (külön sütjük őket). Ha kihűltek a piskótalapok, az egyiket belehelyezzük a tortakarikába, és egy csík sütőpapírral kibéleljük a forma oldalát, hogy könnyebb legyen a tálalás.

A gesztenyés részhez simára keverjük a gesztenyét a rummal és a mascarponéval, majd a masszát elegyengetjük a tortakarikába helyezett piskótalapon. Elkenünk rajta egy evőkanál áfonyalekvárt, erre helyezzük a másik piskótalapot. Robotgéppel lassú fokozaton elkeverjük a mascarponét a porcukorral, majd addig habosítjuk, míg újra krémes állagot kapunk. A krémet egy kanál segítségével a piskótalapra halmozzuk, és közé csurgatjuk a megmaradt áfonyalekvárt. Összeforgatjuk a kanál fejével, hogy márványos legyen, és közben eloszlatjuk a piskótalapon. Hűtőbe tesszük néhány órára, tálaláskor pedig friss áfonyával díszítjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top