Gasztro

Házi macaron: ez a két recept kihagyhatatlan!

Nem próbáltál még macaront készíteni? Itt az ideje! Vagy épp ellenkezőleg, a rajongója vagy? Mutatunk két szuper receptet!

Citromos macaron

citromos macaron

Hozzávalók a tésztához:

  • 10 dkg mandulaliszt
  • 10 + 5 dkg porcukor
  • 7 dkg tojásfehérje (kb. 2 nagyobb tojás)
  • fél mokkáskanálnyi szódabikarbóna
  • csipet só
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • 1 mokkáskanál citromlé
  • csipetnyi sárga ételfesték

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 4 dkg teavaj
  • 13 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 1 mokkáskanál vaníliaaroma
  • csipet só

Így készítsd el a citromos macaront

A tésztát a megadott mennyiségekből a fenti útmutató alapján állítsd össze és süsd meg. A citromhéjat, a citromlevet és vaníliaaromát az ételfesték hozzáadását követően egyesével keverd a tojáshabhoz.

Amíg az elkészült macaronok kihűlnek, állítsd össze a krémet. A puha vajat a porcukorral keverd habosra, majd egyesével keverd hozzá a tejszínt, a citromlevet és a citromhéjat, a sót és végül a vaníliaaromát. Keverd addig, amíg jól kenhető krémet kapsz.

Málnás macaron

macaron, malna

Hozzávalók:

  • 13,5 dkg mandulaliszt
  • 12 dkg porcukor
  • 10 dkg tojásfehérje (4-5 nagyobb tojás)
  • 10 dkg cukor
  • 2 csipetnyi piros ételfesték
  • 20 dkg málnalekvár

Így készítsd el a málnás macaront

Melegítsd elő a sütőt 150 fokra.

Mérd pontosan a mandulalisztet, és keverd el a porcukorral, majd (kávé)darálóba öntve daráld 2-3 percig. A pontosan kimért tojásfehérjét keverőtálba töltsd, majd habverővel vagy robotgéppel habosodásig közepes fordulaton, ezt követően lassú fokozaton verd keményre. A lassú fokozatra kapcsolástól kezdve apránként add hozzá a cukrot. Ha elkészült a keményre vert tojáshab, óvatosan keverd bele az ételfestéket.

A tojáshabhoz kanalanként keverd a mandulalisztet. Amikor elkészült a macaron tésztája, sütőpapírral bélelt vagy szilikonos tepsibe kanalazd. Nyomózsákba is töltheted a krémet, és óvatosan kis halmokat nyomj a tepsire. Sütés előtt a macaront feltétlenül pihentesd 15 percet.

A tepsit a sütő alsó rekeszébe told, majd süsd a macaronokat kb. 15 percig. A negyedóra leteltét követően végy ki egy süteményt, kóstold meg vagy törd ketté, ellenőrizve, hogy megsült-e. Ha szükséges, 1-5 percre hagyd még a sütőben a tepsit. A kihűlt macaront töltsd meg a málnalekvárral, két süteményt tapasztva egymáshoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top