Gasztro

A diótermés fele is odaveszhet egy Amerikából behurcolt kártevő miatt

A nyugati dióburok-fúrólégy 2011-ben jelent meg hazánkban.

Egyre nagyobb gondot okoz a hazai termelőknek a nyugati dióburok-fúrólégy. Az Agrárszektor.hu szerint a diótermés fele is odaveszhet a kártevő miatt.

Az Amerikából behurcolt nyugati dióburok-fúrólégy a legtöbb európai országban már elterjedt. Hazánkban 2011-ben jelent meg, azóta egyre nagyobb károkat okoz.

A fúrólégy lárvái a dió termésburka alatt fejlődnek ki. Hatásukra a termésburok elfeketedik, pépessé válik, idővel pedig rátapad a dió csonthéjára. A rovar által károsított termés később leesik a fáról, és természetesen fogyasztásra alkalmatlanná válik. A fúrólégy kártételének jelei nagyon hasonlítanak a dió baktériumos megbetegedésére.

A védekezés költsége az Agrárszektor.hu szerint hektáronként 25 ezer forint is lehet, de ott, ahol korábban már pusztított a kártevő, háromszori vegyszerezésre is szükség lehet. A fúrólégy terjedésének megakadályozásában fontos, hogy a lárva ne kerüljön a talajba. Ezt a talaj fóliatakarásával, illetve a lehullott zöld burokban lévő terméskezdemények és burokmaradványok elégetésével lehet elérni.

Wikipédia

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top